Zomrel hudobný skladateľ Veljo Tormis známy kompozíciami pre zbor

NETKY.SK • 24 Január 2017, 08:22 • 2 min
Zomrel hudobný skladateľ Veljo Tormis známy kompozíciami pre zbor

HELSINKI - Vo veku 86 rokov zomrel estónsky hudobný skladateľ Veljo Tormis. Umelec zomrel v sobotu v estónskom hlavnom meste Tallinn následkom dlhodobej choroby, oznámili dnes jeho kolegovia z brandže.

slovakia

left justify in out

Tormis bol známy svojím opulentným dielom pre zbor. Dráhu skladateľa začal v neoklasickom štýle, neskôr sa priklonil k využívaniu prvkov estónskej ľudovej hudby, ako aj folklóru iných spriaznených národov.

 

Celosvetové uznanie si získal vďaka svojim kompozíciám, v ktorých sa uplatňuje spev bez použitia hudobných nástrojov. Niektoré z jeho skladieb boli ideologicky namierenou cenzúrou v bývalom Sovietskom zväze zakázané.

 

Tormis sa narodil 7. augusta 1930 v obci Kuusalu. Na tallinskom konzervatóriu vyštudoval hru na organe. Neskôr absolvoval Estónsku akadémiu hudobných a divadelných umení, ako aj Moskovské štátne konzervatórium.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies