Rodný dom Adolfa Hitlera je už v rukách štátu, nebude lákadlom pre neonacistov

NETKY.SK • 6 August 2019, 08:03 • 2 min
Rodný dom Adolfa Hitlera je už v rukách štátu, nebude lákadlom pre neonacistov

VIEDEŇ - Rakúskej vláde sa konečne podarilo vyriešiť problém okolo Hitlerovho rodného domu, odteraz patrí štátu.

slovakia

left justify in out

Rakúsky najvyšší súd ukončil spor týkajúci sa predaja Hitlerovho rodného domu v meste Braunau am Inn, ktorý takmer storočie patril rodine Gerlindy Pommerovej. Štát chcel túto nehnuteľnosť od ženy odkúpiť preto, aby sa zamedzilo riziku, že sa z tohto miesta stane „svätyňa“ neonacistov. Pommerová však za dom žiadala veľmi vysokú sumu, tú ale od štátu napokon nedostane.

 

 

Vláda a Pommerová viedli dlhé roky trvajúci súdny spor. Napriek tomu, že žena od 70. rokov minulého storočia budovu prenajímala štátu za sumu 4800 eur mesačne a bola využívaná ako centrum pre ľudí so zdravotným postihnutím, štát sa snažil získať ju do svojho vlastníctva. Pommerová totiž v roku 2011 prestala budovu udržiavať, pričom ju odmietala predať, a tak bola prázdna.

 

 

Regionálny súd v januári rozhodol, že štát by mal Pommerovej zaplatiť 1,5 milióna eur - omnoho viac, ako pôvodne ponúkaná náhrada 310.000 eur. Ďalší tribunál však v apríli tento verdikt zrušil s tým, že súčasná trhová cena domu, stanovená expertom na 810.000 eur bez akéhokoľvek zisku z prenájmu, je adekvátnou kompenzáciou. Najvyšší súd teraz potvrdil aprílové rozhodnutie, čo znamená, že Pommerová dostane nižšiu náhradu, než požadovala, ale stále je to viac, ako jej úrady pôvodne ponúkli. Ministerstvo vnútra teraz vypíše súťaž na architektonickú obnovu budovy tak, aby sa predišlo akýmkoľvek neonacistickým aktivitám spojeným s týmto miestom.

 

V dome v Braunau am Inn sa v roku 1889 narodil Adolf Hitler a hoci na tomto mieste nežil dlho, láka sympatizantov nacizmu z celého sveta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adolf Hitler was born April 20, 1889

Príspevok, ktorý zdieľa Marshal Ney (@marshal_michel_ney),



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies