Zomrel Aníbal Chávez, mladší brat venezuelského exprezidenta Huga Cháveza

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 07:16 • 2 min
Zomrel Aníbal Chávez, mladší brat venezuelského exprezidenta Huga Cháveza

CARACAS - Vo veku približne 60 rokov zomrel Aníbal Chávez, mladší brat bývalého venezuelského prezidenta Huga Cháveza. O jeho úmrtí dnes médiá informovala venezuelská vláda.

slovakia

left justify in out

Aníbal Chávez bol starostom mesta Sabaneta v provincii Bariňas, kde sa narodil aj jeho starší a známejší brat Hugo a kde spoločne s ďalšími súrodencami obaja vyrástli.

 

Predstavitelia venezuelskej vlády príčinu Aníbalovej smrti neuviedli, podľa miestnych médií sa však v nemocnici ocitol po náhlej chorobe, ktorej následne podľahol.

 

Venezuelská vláda dnes vydala komuniké, v ktorej Aníbala Cháveza vyzdvihla ako "príkladného bojovníka, muža pochádzajúceho z ľudu a slúžiaceho ušľachtilým veciam", informuje agentúra AP.

 

Hugo Chávez bol prezidentom Venezuely v rokoch 1999–2013. V roku 1992 sa pokúsil o vojenský puč, ktorý sa však skončil neúspechom. Ctil myšlienky Simóna Bolívara; za svoj politický program vyhlásil Socializmus 21. storočia. Jeho zahraničná politika a opatrenia v ekonomike boli častým terčom kritiky Washingtonu. Orientoval sa na spoluprácu s Ruskom a ľavicovými juhoamerickými vládami. Podporovali ho najmä najchudobnejší obyvatelia krajiny, u bohatých vrstiev sa netešil obľube.

 

V júni roku 2011 oznámil, že má rakovinový nádor. Operáciu podstúpil na Kube. Rakovina sa však vrátila a v januári 2013 začal mať problémy s dýchaním. Chorobe podľahol 5. marca toho roku v Caracase.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies