Zo Zakarpatskej oblasti Ukrajiny utekajú muži pred mobilizáciou do Maďarska

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 10:15 • 2 min
Zo Zakarpatskej oblasti Ukrajiny utekajú muži pred mobilizáciou do Maďarska

BUDAPEŠŤ - Približne tisíc príslušníkov maďarskej menšiny v Zakarpatskej oblasti na Ukrajine v noci nadnes prekročilo ukrajinsko-maďarský hraničný priechod Tiszabecs v Sabolčsko-satmársko-berežskej župe. Podľa maďarského spravodajského servera Index sú dôvodom masového odchodu mužov obavy z mobilizácie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Maďarská pohraničná stráž potvrdila na tomto hraničnom priechode nárast počtu osôb pri vstupe z Ukrajiny do Maďarska, ich počet však zatiaľ nezverejnila. Podľa neoficiálnych informácií hranice prekročilo päťnásobne viac ľudí.

Parlamentný poslanec Jobbiku István Apáti pre Index uviedol, že ide o "panický útek mužov, ktorí sa nechcú zúčastniť vojny, s ktorou nemajú nič spoločné".

V ukrajinskom meste Berehovo vypukla panika po tom, ako v Kyjeve vyhlásili stav najvyššej pohotovosti v súvislosti s vývojom na Krymskom polostrove. Primátor mesta povedal, že tamojší Maďari nemajú dôvod obávať sa, pretože ani v župe, ani v Berehove nie je mobilizácia.

Index pripomína, že ruské médiá informovali o masovom úteku z Ukrajiny, ukrajinská pohraničná stráž však uviedla, že počet ľudí odchádzajúcich z Ukrajiny nestúpol.

Vojenské správy vo viacerých mestách, napríklad v Kyjeve či meste Kryvyj Rih, kontaktujú mužov v zálohe, aby sa dostavili na preškolenie. Armádni predstavitelia pritom nepoužívajú termín "mobilizácia".

Uvedenie ukrajinskej armády do najvyššej bojovej pohotovosti je reakciou na sobotňajšie rozhodnutie ruskej Rady federácie, hornej komory parlamentu, ktorá súhlasila s vyslaním ruských jednotiek na Krym.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies