Zo zahraničia hlasovalo poštou 58 779 voličov , ide o rekordný počet

NETKY.SK • 29 September 2023, 15:15 • 2 min
Zo zahraničia  hlasovalo  poštou  58 779  voličov , ide  o rekordný  počet

Ministerstvo vnútra SR zaregistrovalo spolu 58 779 návratných obálok od voličov, ktorí hlasovali poštou zo zahraničia. Zákonná lehota na doručenie návratnej obálky sa skončila dnes v piatok 29. septembra o 12:00 h. O voľbu poštou požiadalo spolu 72 993 voličov. Návratnú obálku teda vrátilo 80,5 percenta zaregistrovaných voličov zo 104 štátov. Najviac návratných obálok prišlo ministerstvu vnútra z Českej republiky (23 486). Nasledujú štáty: Spojené kráľovstvo (6 238) a Nemecko (5 546). V prvej desiatke sú ďalej Rakúsko, Švajčiarsko, Holandsko, USA, Írsko, Belgicko a Francúzsko.

slovakia

left justify in out

Všetky návratné obálky boli priebežne ukladané do zapečatených schránok. Spracovávať hlasy zo zahraničia bude 18 osobitných okrskových volebných komisií, ktoré sú zložené zo zástupcov kandidujúcich politických subjektov. Samotné sčítavanie odštartujú v sobotu od 18:00 h.
Prvýkrát mohli slovenskí občania hlasovať poštou vo voľbách do Národnej rady SR v roku 2006, v týchto voľbách to bolo po šiestykrát, pričom ide o rekordný počet hlasujúcich. Pri posledných voľbách v roku 2020 volilo prostredníctvom pošty 48 925 voličov.
Ministerstvo vnútra SR dnes v poobedných hodinách odoslalo obciam a mestám zoznamy voličov, ktorí odhlasovali poštou, a týchto voličov musia zo zoznamu voličov v obci/meste vyčiarknuť.
Voliči s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí nestihli včas zaslať návratnú obálku alebo ju vôbec neodoslali, majú možnosť voliť v deň volieb na území SR. Hlasovať môžu v obci trvalého pobytu. Vo volebnej miestnosti mimo miesta trvalého pobytu možno hlasovať na základe hlasovacieho preukazu.
Novinkou týchto volieb bolo spustenie novej webovej aplikácie pre voľbou poštou, ktorá uľahčila voličom podávanie žiadosti o voľbu poštou a voliči vďaka nej mohli sledovať celý priebeh doručovania svojej zásielky. Zavedenie webovej aplikácie umožnila zmena volebnej legislatívy, v týchto parlamentných voľbách tak bude po prvýkrát komplexne známe, ako volili voliči zo zahraničia. Pri voľbách v roku 2020 bol známy len výsledok hlasovania voličov, ktorí nemali trvalý pobyt na Slovensku. Hlasovacie lístky voličov s trvalým pobytom na Slovensku boli totiž vložené do volebnej schránky v príslušnom okrsku podľa miesta trvalého pobytu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies