Stratili ste slovenské občianstvo, pretože ste prijali iné? Možno vám ho vrátia

NETKY.SK • 24 Február 2021, 08:16 • 2 min
Stratili ste slovenské občianstvo, pretože ste prijali iné? Možno vám ho vrátia

BRATISLAVA - Na dnešnom rokovaní vlády sa bude rozhodovať o vrátení občianstva tým, ktorí ho stratili napríklad nadobudnutím iného občianstva, ale aj o​ kybernetickej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Vláda dnes prerokuje, či bude možné vrátiť slovenské občianstvo tým, ktorí o neho prišli z dôvodu prijatia iného občianstva.  Ministri by mali rokovať aj o novej kompetencii Národného bezpečnostného úradu a o novom hlavnom hraničnom splnomocnencovi Slovenska.

 

img

 

Podmienka vrátenia občianstva

 

Podmienkou je, že žiadateľ o slovenské občianstvo nebude predstavovať hrozbu pre verejný poriadok alebo bezpečnosť Slovenskej republiky. Návrh zákona mení podmienky pre žiadateľov z Českej republiky a pre tých, ktorí majú osvedčenie o postavení Slováka žijúceho v zahraničí. Títo žiadatelia majú výnimku z preukazovania ovládania slovenského jazyka.

 

img

 

Občianstvo by sa, podľa návrhu zákona o štátnom občianstve, mohlo udeliť aj žiadateľovi, ktorý ho stratil nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva v období od 17. júla 2010 do 30. júna 2021.

 

 

Novela zákona o kybernetickej bezpečnosti


Z predloženej novely vyplýva, že Národný bezpečnostný úrad by mohol rozhodovať o blokovaní škodlivého obsahu v online priestore. Svojim rozhodnutím smie zakázať alebo obmedziť používanie konkrétneho produktu, procesu alebo služby.

 

img

 

Išlo by však o krajné riešenie v prípadoch, kedy absentujú iné zákonné možnosti zabezpečenia a realizácie kybernetickej bezpečnosti.

 

 

Nový hlavný hraničný splnomocnenec


Mal by sa ním stať Robert Gucký, ktorý pôsobí ako riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru. Táto funkcia sa viaže s výkonom funkcie hlavného hraničného splnomocnenca. Gucký bol vedením hraničnej a cudzineckej polície poverený ako prvý zástupca riaditeľa už od jari 2020.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ Vo februári sa spúšťa sčítavanie obyvateľstva, zapojiť sa majú aj Slováci žijúci v zahraničí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies