Miera nezamestnanosti dosiahla úroveň takmer 8 percent, dôvodom je pandémia

NETKY.SK • 1 Máj 2021, 11:50 • 2 min
Miera nezamestnanosti dosiahla úroveň takmer 8 percent, dôvodom je pandémia

BRATISLAVA - Pandémia koronavírusu zvýšila mieru evidovanej nezamestnanosti na Slovensku z 5 percent na takmer 8 percent.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti Sviatku práce na to v analýze upozornila analytička WOOD & Company Eva Sadovská. Kým vo februári minulého roka miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosahovala 5,05 % a na úradoch práce bolo evidovaných 139-tisíc ľudí schopných ihneď nastúpiť do zamestnania, v marci tohto roka sa počet nezamestnaných zvýšil na viac ako 218-tisíc a miera nezamestnanosti dosiahla úroveň 7,98 %.

 

Situácia na pracovnom trhu sa už čoskoro zlepší

Dobrou správou podľa analytičky je, že počet nezamestnaných by mohol opätovne klesať už od druhej polovice tohto roka. Upozornila na to, že aj pracovný portál Profesia len prednedávnom zverejnil údaje o rastúcom trende zverejnených pracovných ponúk.

Obmedziť mobilitu a zároveň neprerušiť prevádzku umožňoval firmám počas prvej aj druhej vlny pandémie tzv. home office, teda práca z domu.

 

„Pre väčšinu pracujúcich Slovákov a Sloveniek je home office iba fikciou a prácu dokážu vykonávať len na pracovisku," uviedla Sadovská.

 

Nie všetky odvetvia ponúkajú prácu z domu

Sadovská upozornila, že na Slovensku predstavuje podľa údajov OECD podiel pracovných miest, ktoré je možné vykonávať aj z domu, iba 29 %.

 

Pracovať v režime home office je viac možné v mestách a u pracovníkov s vysokoškolským diplomom ovládajúcich moderné technológie.

Na rozdiel od ľudí, ktorých práca sa dá vykonávať aj z domu, je až polovica pracujúcich Slovákov a Sloveniek zamestnaná v priemysle, obchode a stavebníctve.

 

„Nehovoriac o zamestnancoch kritickej infraštruktúry, v prípade ktorých je účasť na pracovisku nevyhnutná," tvrdí analytička.

 

Slovensko sa tak vyznačuje vysokými podielmi pracujúcich v takých segmentoch ekonomiky, v ktorých je home office nepredstaviteľný.

 

Najväčší potenciál pre prácu na diaľku majú podľa Sadovskej odvetvia ako informácie a komunikácia, administratívne služby alebo finančné a poisťovacie činnosti.

 

Tieto oblasti však dovedna nezamestnávajú ani desatinu zo všetkých pracujúcich Sloveniek a Slovákov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies