Zníženie ratingu Španielska vyvinulo ďalší nátlak na lídrov eurozóny

NETKY.SK • 19 Október 2011, 21:42 • 2 min
Zníženie ratingu Španielska vyvinulo ďalší nátlak na lídrov eurozóny

Zníženie ratingu Španielska vyvinulo ďalší nátlak na lídrov eurozóny

slovakia

left justify in out

img

Zníženie ratingu Španielska o dva stupne medzinárodnou agentúrou Moody's Investors Service vyvinulo ďalší nátlak na európskych lídrov, aby urobili rapídne pokroky v riešení dlhovej krízy regiónu. V opačnom prípade budú musieť čeliť neúnosným pôžičkovým výdavkom, uviedla dnes agentúra Reuters.
Nový úder zo strany Moody's prišiel krátko po tom, čo agentúra varovala Francúzsko, že výhľad jeho najvyššieho ratingu stupňa AAA môže byť ohrozený.  
Investori počítajú dni do nadchádzajúceho summtitu lídrov EÚ, ktorý sa uskutoční tento víkend v Bruseli. Schôdzka bola pôvodne hodnotená ako kľúčový summit.
Britský denník The Guardian v utorok napísal, že Nemecko a Francúzsko sa dohodli na posilnení záchranného fondu eurozóny na viac ako dva bilióny eur. Ide pritom údajne o súčasť "komplexného plánu", tvrdí Guardian. Agentúra Reuters však citovala nemenovaný zdroj z prostredia eurozóny, podľa ktorého nie sú informácie o žiadnej takejto dohode.
Moody's znížila rating Španielska z Aa2 na A1, pričom nové úverové hodnotenie má negatívny výhľad, uviedla agentúra Reuters.
Rating Španielska, ďalšej z citlivých ekonomík eurozóny, znížili od začiatku októbra už všetky tri najvýznamnejšie medzinárodné agentúry - okrem Moody's aj Fitch Ratings a Standard & Poor's. Ako dôvod uviedli zvýšené riziká, ktoré pramenia z dlhovej krízy v eurozóne, ako aj vysoký dlh regiónov a zhoršujúce sa vyhliadky štátu na ekonomický rast.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies