Najnovšie správy hovoria jasne, USA a Čína musia úzko spolupracovať

NETKY.SK • 23 September 2019, 16:55 • 2 min
Najnovšie správy hovoria jasne, USA a Čína musia úzko spolupracovať

PEKING - Na dosiahnutie obchodnej dohody musia obaja ekonomický giganti spolupracovať na veľmi úzkej úrovni. Spor sa totiž netýka len ich národných ekonomík, ale celého sveta. V dnešných hodinách to uviedol bývalý čínsky minister financií Ču Kuang-jao.

slovakia

left justify in out

"Dúfame, že Čína a USA môžu dosiahnuť dohodu so vzájomným rešpektom, vzájomným prospechom a so vzájomným prístupom ako rovný k rovnému," vyjadril sa bývalý čínsky minister financií Kuang-jao.

 

"To nie je dôležité len pre Čínu a USA, ale aj pre svet," dodal a pripomenul, že ekonomiky krajín sú prepojené s takmer celým svetom.  V piatok (20. 9.) nižší čínski predstavitelia, ktorí prišli do Washingtonu, aby pripravili základy na nadchádzajúce rokovania na vysokej úrovni, nečakane zrušili plánované stretnutie s americkými farmármi.

 

img

 

Čínske štátne médiá pritom informovali o tom, že toto zrušenie nemalo nič spoločné s obchodnými rokovaniami, pričom čínske ministerstvo obchodu označilo rokovania za "konštruktívne". Globálne trhy klesli v dôsledku už viac ako rok trvajúceho obchodného sporu USA s Čínou a investori sa obávajú recesie svetovej ekonomiky.

 

img

 

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zhoršila odhad rastu globálnej ekonomiky a predpovedala, že bude najslabší od svetovej finančnej krízy v rokoch 2008 - 2009. "Predstavuje to veľmi nebezpečný signál," povedal čínsky exminister. Aj z tohto dôvodou je preto veľmi potrebné, aby USA a Čína našli čo najskôr spoločnú reč. 

 

img

 

V 2. štvrťroku stúpol výkon čínskej ekonomiky o 6,2 %, čo bol jej najpomalší rast za takmer 30 rokov.

Rast na úrovni 6,2 % je síce stále najvyšší spomedzi veľkých svetových ekonomík, no toto spomaľovanie predstavuje veľké riziko, keďže každé 1 % hospodárskeho rastu v Číne je spojené s viac ako 2 miliónmi ľudí.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies