Znepriatelené povstalecké oddiely v Sýrii uzavreli dohodu o prímerí

NETKY.SK • 20 September 2013, 14:13 • 2 min
Znepriatelené povstalecké oddiely v Sýrii uzavreli dohodu o prímerí

BEJRÚT - Sýrski povstalci napojení na teroristickú sieť al-Káida a proti nim bojujúci umiernení povstalci dnes po dvoch dňoch prudkých bojov v blízkosti hraníc s Tureckom vyhlásili prímerie.

slovakia

left justify in out

Dejiskom bojov bolo mesto Azaz, odkiaľ príslušníci jednotiek Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) donútili stiahnuť sa ozbrojencov z povstaleckej Severnej útočnej brigády, lojálnej k Slobodnej sýrskej armáde (FSA). Ako informovala agentúra Reuters, povstalci z ISIL v stredu zabili najmenej piatich príslušníkov Severnej útočnej brigády, ktorá dovtedy kontrolovala mesto i pohraničné pásmo.

Boje pokračovali aj vo štvrtok a podľa Reuters sú dôkazom prehlbujúceho sa rozkolu na strane povstaleckých jednotiek podporujúcich sýrsku opozíciu, ktorá sa zasadzuje za zosadenie prezidenta Bašára Asada. Bitka o Azaz je jedným z najzávažnejších konfliktov medzi ideologicky umiernenými povstalcami a ISIL, v ktorého radoch bojujú aj zahraniční žoldnieri. Napätá situácia viedla susedné Turecko k rozhodnutiu, aby uzavrelo svoj pohraničný priechod v oblasti. 

Dohodu o prímerí zverejnila na svojej facebookovej stránke Severná útočná brigáda. Podpísali ju zástupcovia oboch povstaleckých zoskupení. V rokovaniach o nastolení prímeria sa podľa Reuters angažovali aj vplyvné islamistické Brigády at-Tawhíd, lojálne k FSA, ktorých baštou je Aleppo, vzdialené od Azazu asi 20 kilometrov. Dohoda o prímerí vyzýva na okamžité zastavenie paľby, prepustenie zajatcov a presun sporu o kontrolu nad pohraničným postom na hranici s Tureckom pred povstalecký súd.

Prehlbujúca sa rivalita medzi umiernenými a radikálnymi islamistickými frakciami vo vnútri sýrskej opozície hrá podľa AP do karát režimu prezidenta Bašára Asada, ktorý teraz so svetovými mocnosťami vyjednáva o odovzdaní sýrskych chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies