Bývalý prezident čínskeho Interpolu čelí obvineniu, za ktoré mu hrozí odňatie slobody

NETKY.SK • 10 Máj 2019, 13:46 • 2 min
Bývalý prezident čínskeho Interpolu čelí obvineniu, za ktoré mu hrozí odňatie slobody

PEKING - V dnešných hodinách padlo od čínskej prokuratúry na bývalého prezidenta medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Meng Chung-weja obvinenie z príjimania úplatkov. Informáciu poskytla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení prokuratúry bolo uvedené, že Meng zneužíval svoju pozíciu námestníka čínskeho ministra pre verejnú bezpečnosť ako aj náčelníka námornej polície na "nelegálne nadobúdanie majetku výmenou za protislužby rôzneho charakteru." Obdržané sumy boli podľa vyhlásenia čínskej prokuratúry "mimoriadne vysoké."

 

img

 

Meng Chung-wej sa stal vôbec prvým Číňanom, ktorý funkciu prezidenta Interpolu zastával. V posledných rokoch žil na území francúzska v meste Lyon spoločne s manželkou a dvoma deťmi.

 

Situácia okolo Menga sa radikálne zmenila, keď jeho manželka koncom septembra 2018 nahlásila, že je nezvestný. Po tom ako vycestoval do Číny sa jej už neozval a samotný Interpol nemal o tom, kde sa nachádza žiadne informácie. Následne však dostal jeho rezignáciu na funkciu prezidenta Interpolu. Čínske úrady oznámili, že čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z prijímania úplatkov a ďalšie porušenia zákona. V marci Menga vylúčili z vládnucej komunistickej strany a jeho prípad odovzdali prokuratúre, čo v Číne spravidla vedie k obžalobe a odsúdeniu.

 

img

 

Stranícka disciplinárna komisia uviedla, že Meng "zneužíval svoje postavenie a moc na osobné výhody", utrácal štátne peniaze, aby financoval "výstredný životný štýl svojej rodiny" a pohŕdal zásadami strany.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies