Zločinov proti ľudskosti sa dopúšťajú aj povstalci, tvrdí HRW

NETKY.SK • 11 Október 2013, 10:25 • 2 min
Zločinov proti ľudskosti sa dopúšťajú aj povstalci, tvrdí HRW

BEJRÚT - Sýrski povstalci zabili počas augustovej ofenzívy najmenej 190 civilistov a ďalších asi 200 uniesli, čím sa dopustili vojnových zločinov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vo svojej vyše 100-stránkovej správe to uvádza ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW). Útoky na asi 12 alavitských, provládnych dedín v provincii Ládikíja boli podľa HRW systematické a dajú sa považovať aj za zločiny proti ľudskosti. Povstalci podľa svedkov chodili dom od domu a v niektorých prípadoch postrieľali celé rodiny. Popravených bolo najmenej 67 civilistov. Alaviti sú príslušníci náboženskej menšiny, ku ktorej sa hlási rodina prezidenta Baššára al-Asada.

Zločiny majú podľa správy na svedomí najmä dve povstalecké skupiny - Islamský štát v Iraku a Levantii a Džaíš al-Muhadžirín al-Ansar, ktoré stále zadržiavajú niektorých rukojemníkov. "Naše zistenia naznačujú, že zabíjanie, bratie rukojemníkov a ďalšie zneužívanie zodpovedá vojnovým zločinom a zločinom proti ľudskosti," píše sa v správe HRW. Organizácia doteraz dokumentovala najmä zločiny páchané vládnymi jednotkami a provládnymi milíciami, konštatovala však, že zločinov sa dopúšťajú obe strany. V tejto poslednej správe vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby vo svetle získaných dôkazov zaviedla zbrojné embargo na obe strany sýrskeho konfliktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies