Akú vládu vytvorí Taliban? Na jej vyhlásenie pozval zástupcov Ruska, Turecka i Číny

NETKY.SK • 6 September 2021, 14:02 • 2 min
Akú vládu vytvorí Taliban? Na jej vyhlásenie pozval zástupcov Ruska, Turecka i Číny

MOSKVA/KÁBUL - V dočasnom kabinete budú sedieť lídri zo všetkých etnických skupín a kmeňov v krajine.

slovakia

left justify in out

Afganské hnutie Taliban pozvalo Rusko a niekoľko ďalších krajín na slávnostné oznámenie zloženia novej vlády. V pondelok o tom informovala panarabská televízia al-Džazíra a následne ruská štátna tlačová agentúra TASS.

 

img

 

Radikálny Taliban, ktorý v polovici augusta rýchlo dobyl Afganistan a získal moc, pozval určité krajiny vrátane Ruska či Turecka na ceremóniu, kde bude oznámené zloženie novej afganskej vlády. Televízii al-Džazíra to v pondelok povedal nemenovaný predstaviteľ hnutia. "Pozvánky na slávnostné oznámenie novej afganskej vlády sme poslali Turecku, Číne, Rusku, Iránu, Pakistanu a Kataru".

 

Taliban dobyl Afganistan a metropolu Kábul nečakane rýchlo v polovici augusta, počas sťahovania amerických ozbrojených síl z krajiny, kde boli prítomní 20 rokov. Situácia vyvolala u mnohých obyvateľov, predovšetkým u žien, silné obavy z návratu autoritárskeho režimu Talibanu, keď vládol v rokoch 1996 – 2001.

 

Dočasný kabinet 

 

Teraz Taliban avizoval, že po zosadení Západom podporovanej vlády v Afganistane plánuje vytvoriť inkluzívny dočasný kabinet, v ktorom budú zastúpení lídri zo všetkých etnických skupín a kmeňov v krajine.

 

Hnutie v pondelok takisto vyzvalo bývalých príslušníkov afganskej armády, aby sa integrovali do nového režimu. Informovala o tom agentúra AFP. "Afganské sily, ktoré boli vycvičené za uplynulých 20 rokov, budú požiadané, aby sa spolu s členmi Talibanu opäť pripojili k bezpečnostným jednotkám," uviedol hovorca hnutia Zabihulláh Mudžáhid na tlačovej konferencii v afganskom hlavnom meste Kábul.

 

Prečítajte si tiež: Kancelárka Merkelová volí menšie zlo. Je ochotná rokovať s Talibanom

 

Dodal, že akékoľvek povstanie proti ich vláde bude tvrdo potlačené. Tieto slová odzneli po tom, ako Taliban vyhlásil, že obsadil poslednú baštu odporu v krajine – údolie Pandžšír. "Islamský emirát je na povstanie veľmi citlivý. Každý, kto sa pokúsi začať povstanie, bude tvrdo zasiahnutý. Nedovolíme ďalšie povstanie". 

 

Žiadna demokracia 

 

Okrem toho spresnil, že Afganistan bude až do vytvorenia vlády spravovaný podľa dočasného systému, ktorý bude predstavený už čoskoro. "Boli prijaté konečné rozhodnutia, teraz pracujeme na technických detailoch. Novú vládu oznámime hneď, ako sa vyriešia technické problémy". 

 

Možno vás zaujme: Afganské filmové režisérky vyzvali svet, aby podporil afganských umelcov

 

Taliban 19. augusta vyhlásil vznik Afganského islamského emirátu. Už vtedy jeden z vysokopostavených členov militantného hnutia povedal, že v krajine nebude panovať demokracia"Nebude tu vôbec žiadny demokratický systém, pretože ten v krajine nemá žiadne korene. Nebudeme diskutovať, aký typ politického systému by sme mali v Afganistane zriadiť, pretože je to jasné. Bude tu právo šaría a hotovo," uviedol Vahídulláh Hášimí.

 

Usporiadanie štátu by malo byť podľa agentúry Reuters veľmi podobné tomu, ako v rokoch 1996 až 2001, keď krajinu ovládal Taliban.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies