Slováci sa najčastejšie liečia zo závislosti od pervitínu

NETKY.SK • 27 Jún 2019, 20:21 • 2 min
Slováci sa najčastejšie liečia zo závislosti od pervitínu

BRATISLAVA - Na Slovensku sa v roku 2018 liečilo 3 038 užívateľov drog. Liečebne najviac zaplnili tak ako v predchádzajúcich rokoch užívatelia stimulačných látok, bolo ich 1 258. Z nich až 96 percent bolo závislých od pervitínu.

slovakia

left justify in out

Zo závislosti od opiátov sa liečilo 805 pacientov, liečbu podstúpilo aj 643 užívateľov kanabisu. Ostatní sa liečili zo závislosti od ďalších druhov návykových látok. Agentúru o tom informoval hovorca Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Boris Chmel.

Užívateľov stimulancií podľa centra od roku 2009 pribúda, len vlani sa ich liečilo o 66 viac ako rok predtým. Pribúda aj liečených užívateľov heroínu, vlani ich bolo 696. Naopak, menej je oproti predchádzajúcemu roku užívateľov kanabisu.

Viac ako polovica minuloročných užívateľov drog, až 1 709 ľudí, sa už v minulosti liečilo. "Najvyšší podiel opakovanej liečby sme zaznamenali pri užívateľoch heroínu. Z hľadiska veku liečených užívateľov drog boli najpočetnejšími skupinami pacienti vo veku 30 až 39 rokov. Táto skupina vzrástla za posledných 15 rokov takmer štvornásobne. Naopak, veková kategória do 19 rokov v dlhodobom horizonte mierne klesá," podotkol Chmel.

 

img


V sledovanom období rokov 2004 až 2018 počet liečených užívateľov drog stúpal. V roku 2018 sa liečilo z drogovej závislosti o 31 percent osôb viac ako v roku 2004. Nárast sa týkal viac mužov (o 35 percent) ako žien (o 16 percent). Najviac pacientov malo trvalý pobyt v Bratislavskom kraji, najmenej liečených pochádzalo z Prešovského kraja.

 

"Čo sa týka sociálno-ekonomických ukazovateľov, najvyšší počet liečených je spomedzi nezamestnaných ľudí a podľa vzdelania išlo najmä o mužov so stredným vzdelaním bez maturity a o ženy so základným ukončeným vzdelaním,“ doplnil generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Peter Blaškovitš.

Väčšinou užívatelia drog vyhľadali liečbu z vlastnej iniciatívy, nasledovala iniciatíva rodiny a priateľov a napokon súdom alebo políciou nariadená liečba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies