Martin Kvietik a Juraj Kožuch obvinení v kauze Dobytkár ostávajú vo väzbe

NETKY.SK • 19 November 2020, 08:40 • 2 min
Martin Kvietik a Juraj Kožuch obvinení v kauze Dobytkár ostávajú vo väzbe

BRATISLAVA – Najvyšší súd SR v stredu rozhodol, že dvojica z kauzy Dobytkár ostáva vo väzbe.

slovakia

left justify in out

Finančník Martin Kvietik a bývalý riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj Kožuch zostávajú do 1. apríla 2021 vo väzení. V stredu o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR. Informovala o tom hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

 

NS SR tak nevyhovel sťažnosti oboch obvinených proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu z 5. novembra, ktorý im predĺžil väzbu. "Senát Najvyššieho súdu dospel k záveru, že dôvody kolúznej väzby sú u oboch obvinených, v tomto štádiu konania, dané. Senát zároveň väzbu obvinených dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil," uviedla hovorkyňa.

 

Bez úplatku neschválili dotáciu

Kvietik s Kožuchom sú obvinení z prijímania úplatku spolupáchateľstvom. Za schválenie agrodotácii pre poľnohospodárov mali brať provízie vo výške od približne 8 až 20 percent z ich celkovej výšky.

 

img

 

Polícia hodnotu poskytnutých úplatkov v rámci tejto kauzy vyčíslila na 10,5 milióna eur. Tento systém mal podľa zistení fungovať približne osem rokov, na čo opakovane poukazovali aj slovenský farmári. Ide o jednu z najväčších odhalených korupčných škandálov tohto roka na Slovensku.

 

Prečítajte si tiež: Obvinení funkcionári v najväčšej korupčnej kauze Dobytkár ostávajú vo väzbe

 

Za mrežami skončilo sedem ľudí

V skupine osôb obvinených z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti čelia viaceré osoby, okrem Kožucha či Kvietika aj bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek Kodta, ale aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorý vlastní súkromnú bezpečnostnú službu Bonul a Peter Kuba.

 

Pri policajnej akcii s krycím názvom Dobytkár skončilo v putách 22. apríla až 24 osôb. Národná kriminálna agentúra (NAKA) do polovice júla obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb.

 

img

 

Všetky osoby čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Väzobne stíhaných je pritom sedem ľudíZačiatkom júla skončil v putách aj Norbert Bödör a Peter Kuba. Obaja sú aktuálne vyšetrovaní za mrežami.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ: Podľa Šeligu bol sudca v kauze Dobytkár zaujatý

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona