Životy dvadsiatnikov a ľudí nad tridsať: Kedy prichádza vrchol šťastia?

NETKY.SK • 24 Február 2024, 16:30 • 2 min
Životy dvadsiatnikov a ľudí nad tridsať: Kedy prichádza vrchol šťastia?

Jedna z najznámejších teórií o veku a šťastí je tzv. U-krivka šťastia. Podľa nej je šťastie najvyššie v mladosti a starobe, a najnižšie v strednom veku, okolo 40-50 rokov. Tento jav sa vysvetľuje tým, že v mladosti máme vysoké očakávania a nádeje, ktoré nás motivujú a napĺňajú. V strednom veku sa však stretávame s rôznymi životnými krízami, ako sú rodinné problémy, pracovný stres, zdravotné ťažkosti.....

slovakia

left justify in out

Šťastie je jednou z najdôležitejších hodnôt v živote človeka. No kedy sa cítime najšťastnejší? Je to v dvadsiatke, keď máme plno možností a slobody, alebo v tridsiatke, keď sme stabilnejší a zrelší? Na túto otázku sa snažili odpovedať rôzni psychológovia, sociológovia a ekonómovia, ktorí skúmali vzťah medzi vekom a šťastím. Ich výsledky sú zaujímavé, ale nie jednoznačné.

Šťastie má tvar U

Jedna z najznámejších teórií o veku a šťastí je tzv. U-krivka šťastia. Podľa nej je šťastie najvyššie v mladosti a starobe, a najnižšie v strednom veku, okolo 40-50 rokov. Tento jav sa vysvetľuje tým, že v mladosti máme vysoké očakávania a nádeje, ktoré nás motivujú a napĺňajú. V strednom veku sa však stretávame s rôznymi životnými krízami, ako sú rodinné problémy, pracovný stres, zdravotné ťažkosti, alebo pocit nedosiahnutia svojich cieľov. V starobe sa naopak zmierime so svojím životom, užívame si malé radosti a sme vďační za to, čo máme.

Túto U-krivku šťastia podporuje množstvo štúdií, ktoré sa opierajú o dáta z prieskumov, kde sa ľudia hodnotia na škále od 0 (veľmi nešťastný) do 10 (veľmi šťastný). Napríklad, podľa World Happiness Report 2021, ktorý zahŕňa 149 krajín, je priemerné šťastie najvyššie v skupine 15-24 rokov (6,63), potom klesá až do skupiny 45-54 rokov (5,94), a potom zase stúpa až do skupiny 75+ rokov (6,51). Podobný trend sa objavuje aj v rôznych regiónoch a kultúrach.

Napriek tomu je relatívne

Iná perspektíva na vek a šťastie je založená na tom, že šťastie nie je len absolútna hodnota, ale aj relatívna. To znamená, že sa porovnávame s inými ľuďmi, ktorí sú podobní nám, a to ovplyvňuje naše vnímanie šťastia. Napríklad, ak máme vysoký príjem, ale všetci naši priatelia majú ešte vyšší, môžeme sa cítiť menej šťastní, ako keby sme mali nižší príjem, ale boli by sme najbohatší v našej skupine.

Tento efekt relatívneho šťastia sa prejavuje aj v súvislosti s vekom. Podľa štúdie z roku 2021, ktorá analyzovala viac ako osem miliónov príspevkov na Twitteri, ľudia vyjadrujú viac pozitívnych emócií, keď sú mladší alebo starší, ako keď sú v strednom veku. Avšak, tento vzor sa mení, keď sa porovnávajú s inými ľuďmi v rovnakom veku. Vtedy sa ukazuje, že ľudia sú šťastnejší, keď sú v tridsiatke, ako keď sú v dvadsiatke. To sa vysvetľuje tým, že v tridsiatke majú ľudia viac sociálneho a ekonomického kapitálu, ako v dvadsiatke, a preto sa cítia lepšie, keď sa porovnávajú so svojimi rovesníkmi.

Šťastie a jeho individualita

Treťou možnosťou, ako sa pozerať na vek a šťastie, je pripustiť, že šťastie je veľmi individuálna záležitosť, ktorá závisí od mnohých faktorov, a nie len od veku. Každý človek má svoju osobnú históriu, osobnosť, záujmy, hodnoty, ciele, výzvy, a podmienky, ktoré ovplyvňujú jeho šťastie. Nie je možné povedať, že všetci ľudia v určitom veku sú rovnako šťastní, alebo nešťastní, pretože každý žije svoj jedinečný život.

Tento prístup k šťastiu je podporovaný pozitívnou psychológiou, ktorá sa zameriava na to, ako ľudia môžu rozvíjať svoj potenciál, zmysel, a spokojnosť v živote. Podľa tejto disciplíny, šťastie nie je len stav mysle, ale aj proces, ktorý si vyžaduje aktívne zapojenie, sebapoznanie, a sebarozvoj. Šťastie sa dá dosiahnuť v každom veku, ak sa ľudia snažia napĺňať svoje potreby, hodnoty, a ciele, a ak sa venujú aktivitám, ktoré im prinášajú radosť, zážitok, a zmysel.

Vek je jedným z faktorov, ktorý ovplyvňuje šťastie človeka, ale nie je jediným, ani najdôležitejším. Rôzne výskumy ukazujú, že šťastie má rôzne vzory a závislosti v rôznych vekových skupinách, a že sa líši podľa toho, ako sa ľudia porovnávajú s inými, alebo ako vnímajú svoj život. Najdôležitejšie je si uvedomiť, že šťastie je individuálne, a že každý človek má svoju cestu k šťastiu, ktorá sa môže meniť v priebehu času. Šťastie nie je niečo, čo sa nám stane, ale niečo, čo si vytvárame.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
eduworld.sk, forbes.sk, mamaaja.sk. titulná foto: goodnet.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies