Žitňanskú neteší, že v Luxemburgu neprešiel kandidát Procházka

NETKY.SK • 13 December 2016, 13:35 • 2 min
Žitňanskú neteší, že v Luxemburgu neprešiel kandidát Procházka

BRATISLAVA - Ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd) neteší, že Slovensko bude musieť opäť vyberať kandidáta na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Reagovala tak na informáciu, že Luxemburg odmietol nomináciu Radoslava Procházku.

slovakia

left justify in out

Žitňanská pripúšťa, že Slovensko nie je v ľahkej situácii, pokiaľ ide o túto personálnu otázku. "Kandidátov, ktorí by boli také komplexné osobnosti a spĺňali taký široký okruh požiadaviek, ktorý je kladený, na Slovensku nie je veľa," povedala dnes novinárom. Viac sa k téme zatiaľ vyjadrovať nechce, počká si na oficiálnu informáciu a zdôvodnenie odmietnutia. "Zdôvodnenie bude vodítkom pre ďalšie riešenie," poznamenala.

 

Súdny dvor Európskej únie (EÚ) so sídlom v Luxemburgu nemôže potvrdiť odmietnutie Radoslava Procházku, bývalého lídra #Siete, za sudcu na Všeobecnom súde Európskej únie (EUGC). O odmietnutí Procházku ako sudcu dnes informoval Denník N.

 

Ako pre TASR uviedol Balázs Lehóczki z komunikačného oddelenia Súdneho dvora EÚ, ktorý má na starosti Slovenskú republiku, o výbere sudcov rozhoduje poradný výbor Rady EÚ v Bruseli a luxemburská súdna inštitúcia sa o menách vybratých národných kandidátov dozvedá po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

 

Denník N informoval, že Procházku definitívne odmietli v pondelok (12. 12.) na poradnom výbore Rady EÚ. Procházku pred niekoľkými týždňami vypočul poradný výbor Súdneho dvora, ktorý podľa neoficiálnych informácií nepresvedčil, píše denník.

 

Procházka podľa svojho vyjadrenia pre Hospodárske noviny stanoviská výboru nepozná, ďalší postup chce nechať na vládu. "Celá táto moja situácia, ktorá začala výsledkom volieb, je niečo, čo v mojom živote muselo prísť, som rád, že to prišlo a vyjdem z toho silnejší, ako som bol predtým," reagoval pre Hospodárske noviny.

 

Procházka je už druhým kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ, ktorý je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. Pred ním neuspela kandidátka Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka. Súdna rada zvolila Procházku za ďalšieho kandidáta 19. septembra, vláda kandidatúru odsúhlasila 28. septembra. Slovensko je poslednou krajinou, ktorá nemá post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ obsadený.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies