Žitňanská vyzýva Boreca, aby navrhol kandidáta na šéfa NS SR

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 12:17 • 2 min
Žitňanská vyzýva Boreca, aby navrhol kandidáta na šéfa NS SR

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) by mal navrhnúť kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Vyzvala ho na to poslankyňa NR SR za Most-Híd Lucia Žitňanská na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. Podľa nej tak Borec môže prispieť k tomu, aby NS SR mal dobrého šéfa.

slovakia

left justify in out

"Chcela by som vyzvať ministra spravodlivosti, má na to kompetenciu zo zákona, aby nestál v kúte a aby dal návrh na predsedu Najvyššieho súdu, za ktorý sa bude môcť postaviť nielen Súdna rada, ale aj verejnosť. Môže tým veľmi pozitívne ovplyvniť vývoj justície do budúcnosti," zdôraznila Žitňanská. 
      

Borec môže podľa nej nájsť kandidáta, ktorý by dokázal získať podporu minimálne zástupcov za vládu, parlament a prezidenta v Súdnej rade. "Pokiaľ dá minister spravodlivosti na stôl dobrého kandidáta, je tu potenciál, aby Najvyšší súd mal dobrého predsedu," povedala. Podľa Žitňanskej by sa tým mohli osmeliť aj viacerí členovia Súdnej rady a mohli by podať vlastné návrhy. Je presvedčená, že je dobré mať na výber z viacerých kandidátov.


Podľa exministerky spravodlivosti nie je jedno, kto bude šéfovať Najvyššiemu súdu. "Predseda Najvyššieho súdu je dnes tým, že je aj predsedom Súdnej rady, najvyšším reprezentantom justície. Keď je to dôveryhodná osoba, tak tá dôveryhodnosť sa prenáša aj na justíciu ako takú. Druhý moment je, že nie je jedno, ako je vedený Najvyšší súd. Je tam veľa práce," poznamenala Žitňanská.
      

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár považuje budúce týždne za určujúce pre budúcnosť nášho súdnictva. "Budú určujúce aj z hľadiska toho, či dôjde k pozitívnym zmenám v súdnictve," uviedol s tým, že má o tom pochybnosti.
      

Voľby predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý je zároveň aj predsedom Súdnej rady SR, budú 19. mája. Termín stanovil súčasný šéf oboch inštitúcií Štefan Harabin. Informáciu zverejnil na webe Súdnej rady, pritom ešte v pondelok (31.3.) nechcel prezradiť, kedy tieto voľby budú. Kandidátov môžu oprávnení navrhovať do 28. apríla.
      

Súčasnému predsedovi NS SR aj Súdnej rady Harabinovi sa končí päťročné funkčné obdobie 23. júna. Podľa súčasných pravidiel ho volia členovia Súdnej rady. Novela ústavy, ktorá je predložená do Národnej rady SR, navrhuje oddelenie funkcií predsedu NS SR aj Súdnej rady SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies