Žitňanská: Minister nemá čo robiť v Súdnej rade SR

NETKY.SK • 20 Marec 2014, 17:36 • 2 min
Žitňanská: Minister nemá čo robiť v Súdnej rade SR

BRATISLAVA - Minister nemá čo robiť v Súdnej rade SR, myslí si to bývalá šéfka justície a nezaradená poslankyňa NRSR Lucia Žitňanská.

slovakia

left justify in out

Reagovala tak na zmeny v justícii, na ktorých sa dohodol Smer-SD s KDH a o ktorých dnes celý deň rokuje parlament. Jedna z nich by mala podľa Žitňanskej umožniť členstvo v Súdnej rade až štyrom ministrom, ďalší návrh zákona hovorí konkrétne len o ministrovi spravodlivosti.
      

Ústavné zmeny považuje Žitňanská za politický obchod Smeru-SD a KDH a nazdáva sa, že neprospejú slovenskému súdnictvu. Žitňanskej sa okrem zmien v zložení Súdnej rady nepáči ani rozšírenie jej pôsobnosti. "Robia zo Súdnej rady poloparalelné ministerstvo spravodlivosti," poznamenala. Poukázala tiež na to, že jedným z členov Súdnej rady by mohol byť po novom aj minister spravodlivosti. S tým Žitňanská nesúhlasí.
      

Nestotožňuje sa ani s tým, že prezident SR by prišiel o možnosť menovať troch členov Súdnej rady. O zložení tohto orgánu by rozhodovali okrem sudcov už len vláda a parlament. "Prečo je lepšie, že polovicu Súdnej rady bude voliť parlament a vláda, ergo jedna politická moc?" pýta sa Žitňanská. Poukázala aj na to, že po oddelení funkcií šéfa Najvyššieho súdu a Súdnej rady vznikne platené miesto na plný úväzok - predseda Súdnej rady SR. Podľa nej takéto návrhy nechodia len tak a pýta sa, pre koho sa toto miesto chystá.
      

Žitňanská je za oddelenie funkcií šéfa NS a Súdnej rady, rovnako súhlasí s obmedzením sudcovskej imunity. Okrem týchto dvoch návrhov však podľa nej nie je v balíku zmien v justícii nič dobré. Preto sa nazdáva, že navrhované zmeny nepomôžu zlepšiť situáciu v slovenskom súdnictve. Súhlasí s ňou aj Daniel Lipšic. "Prevažná časť návrhov je zlých," vyhlásil Lipšic.
      

Poslanci KDH sa ohradili voči obvineniu z politického obchodu so Smerom-SD. Boris Susko zo Smeru-SD odmietol tvrdenie, že navrhované zmeny majú pomôcť sociálnym demokratom ovládnuť justíciu. "Nemôžem súhlasiť, že tento návrh je o demonštrácii moci, o snahe o ovládnutie justície," vyhlásil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies