Čo je podľa ministra zahraničia Korčoka hlavnou prioritou pre brexit?

NETKY.SK • 19 November 2020, 17:51 • 2 min
Čo je podľa ministra zahraničia Korčoka hlavnou prioritou pre brexit?

BRATISLAVA - Uzatvorenie dohody s Veľkou Britániou by bolo v prospech ekonomiky, občanov a v prospech právnej istoty. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dva scenáre brexitu 

Podľa šéfa slovenskej diplomacie však v súvislosti s brexitom existujú dva scenáre. Prvým možným je dohoda, no na jej naplnenie nezostáva veľa času. 

 

img

 

"Stále nemáme súhlas v troch základných oblastiach. To je rybolov, riešenie sporov v prípade, že sa dohodneme na budúcnosti vzťahov a budeme ich potrebovať riešiť a po tretie, ako nastaviť férové podmienky pre pôsobenie Británie, britských subjektov a firiem na vnútornom trhu," spresnil Korčok.


Reálnou možnosťou je podľa neho aj nedohoda. "Nemôžeme už naťahovať čas medzi dneškom a dovolím si povedať, niekde koncom budúceho týždňa, to je ten časový rámec, ktorý vidím," zdôraznil minister zahraničných vecí.

 

img

 

Koniec prechodného obdobia 

Dodal, že ak sa dovtedy nedosiahne dohoda, je nevyhnutné začať pracovať na identifikácii jednotlivých oblastí, v ktorých bude nutné upraviť vzťahy s Veľkou Britániou na bilaterálnej úrovni. Istotou však podľa Korčoka je, že 31. decembra 2020 končí prechodné obdobie, ktoré bolo s Veľkou Britániou dohodnuté.

 

img


Veľká Británia Úniu formálne opustila v januári. Súčasťou dohody o brexite je prechodné obdobie jedenástich mesiacov, ktoré malo obom stranám poskytnúť čas na uzavretie dohody o budúcich obchodných vzťahoch. Vyjednávania však v posledných mesiacoch uviazli.

 

Prekážky 

K hlavným prekážkam pre dosiahnutie dohody patrí otázka garancií spravodlivej hospodárskej súťaže, predovšetkým pokiaľ ide o pravidlá štátnej pomoci, ale tiež vzájomné práva na rybolov, ktorý je pre stúpencov brexitu symbolickým sektorom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies