Žitňanská hovorí o možnosti spoločnej inšpekcie v prešetrovaní trestných činov pre všetky ozbrojené zbory

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 14:17 • 2 min
Žitňanská hovorí o možnosti spoločnej inšpekcie v prešetrovaní trestných činov pre všetky ozbrojené zbory

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská si myslí, že trestné činy príslušníkov ozbrojených zborov by mohla prešetrovať jedna spoločná inšpekcia.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla dnes pred novinármi, „bolo by podľa nej ideálne, keby vznikla spoločná inšpekcia pre ozbrojené zbory, respektíve minimálne pre políciu a Zbor väzenskej a justičnej stráže.“ Takýto návrh jej rezort už zaslal do pracovnej skupiny na ministerstve vnútra, ktorá rieši legislatívne zmeny v tomto smere.

 

Dodala, že tento návrh musí byť predmetom diskusie. Minister Kaliňák sa dnes k nemu nechcel vyjadrovať, keďže ho nepozná. Žitňanská dodala, že v súčasnosti dozor v prípade Inšpekcie Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) spadá pod ZVJS. „S tým je tiež potrebné sa vysporiadať a teda buď sa s tým vysporiadame každý sám alebo spoločne,“ dodala.

Minister vnútra Robert Kaliňák prezentoval dnes návrh rezortu vnútra, ktorý spočíva v tom, že osobitné odbory generálnej prokuratúry by mali dozorovať vyšetrovanie trestných činov policajtov. Voči podnetom občanov by bol odvolací orgán výbor pre obranu a bezpečnosť. Tretím navrhovaným bodom je, aby každé uznesenie o zastavení preskúmala prokuratúra, vysvetlil.

 

Minister vnútra avizuje, že legislatívny návrh by mal byť prezentovaný v prvom polroku. Kaliňák zároveň uviedol, že odmieta osobitnú inštitúciu, ktorá by prešetrovala trestné činy policajtov, tak ako je to v ČR, lebo to je podľa neho nefunkčné a chcú to zmeniť. O polovicu klesol v ČR počet stíhaných policajtov, tvrdí Kaliňák.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies