Žitňanská a Beblavý navrhujú zákony proti úžere a na ochranu spotrebiteľov

NETKY.SK • 18 Január 2014, 08:36 • 2 min
Žitňanská a Beblavý navrhujú zákony proti úžere a na ochranu spotrebiteľov

BRATISLAVA - Nezaradení poslanci Národnej rady SR Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý chcú viac chrániť spotrebiteľov. Dosiahnuť to mienia zmenami niekoľkých zákonov, ktoré predložili na januárovú parlamentnú schôdzu.

slovakia

left justify in out

Novelou Občianskeho zákonníka okrem iného bojujú proti úžerníkom. Navrhujú zaviesť zákonom ustanovený strop ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN). "Bez neho totiž v súčasnosti môže dochádzať k prípadom, keď RPMN dosahuje až 4669,19 %," vysvetľujú predkladatelia. Súd to podľa nich môže vyhodnotiť ako úžeru, ale pre chýbajúci zákonný strop môže byť spotrebiteľ v neistote. Podľa návrhu by malo platiť, že pre spotrebiteľské zmluvy, pri ktorých celkovo spotrebiteľ neprekročí sumu minimálnej mzdy (v súčasnosti 352 eur) určí maximálnu RPMN nariadenie vlády.

Poslanci tiež v novele navrhujú, aby nebolo možné uplatňovať zmenky a šeky ako platobné a zabezpečovacie nástroje v rámci spotrebiteľských vzťahov. Súčasne chcú zaviesť pravidlo, podľa ktorého by bol výkon práv, ktorými sa zabezpečuje splnenie záväzku, aplikovateľný len spolu s rozhodnutím súdu.

Zákonodarcovia navrhli aj zmenu Exekučného poriadku. Chcú ňou zamedziť niektorým nekalým praktikám pri vymáhaní pohľadávok. Ak by návrh uspel, veriteľ by musel pristúpiť k výkonu rozhodnutia najneskôr do troch rokov odvtedy, ako mohol exekučné konanie začať po prvý raz. V súčasnosti je podľa poslancov bežné, že veritelia pristupujú k vymáhaniu pohľadávky so značným časovým odstupom odvtedy, čo tak mohli urobiť po prvýkrát. Dlžníkovi tak zbytočne narastajú úroky z omeškania. Poslanci chcú zmenou zlepšiť ochranu dlžníkov pred účelovým konaním veriteľov.

Ďalšou novelou, tentokrát zákona o rozhodcovskom konaní, chcú poslanci dosiahnuť, aby o spotrebiteľských sporoch nerozhodovali rozhodcovské súdy, ale všeobecné. Tie podľa zákonodarcov poskytujú "neporovnateľne vyšší štandard ochrany práv spotrebiteľov".

O trojici noviel zákonov by mal parlament rokovať na januárovej schôdzi, ktorej začiatok je naplánovaný na 28. januára. Nezradení poslanci navrhujú pri všetkých novelách účinnosť od 1. mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies