Zimbabwe: Centrálna banka zakázala finančným inštitúciám obchodovanie s kryptomenami

NETKY.SK • 13 Máj 2018, 20:00 • 2 min
Zimbabwe: Centrálna banka zakázala finančným inštitúciám obchodovanie s kryptomenami

HARARE – Centrálna banka Zimbabwe zakázala domácim finančným inštitúciám akékoľvek nakladanie s kryptomenami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Riaditeľ Reserve bank of Zimbabwe Norman Mataruka vydal v piatok nariadenie, aby do 60 dní všetky finančné inštitúcie zrušili svoje služby poskytované kryptoburzám a začali zatvárať ich účty.

 

Finančné inštitúcie dostali nariadenie, aby sa uistili, že nepoužívajú, neobchodujú, nedržia alebo akýmkoľvek spôsobom nepoukazujú virtuálne meny. Toto nariadenie sa týka aj podnikov a jednotlivcov.

 

img

 

Mataruka svoje rozhodnutie vysvetlil tak, že zdôraznil vzájomnú prepojenosť kryptomien a tradičného finančného systému, pričom uviedol, že Reserve bank of Zimbabwe má povinnosť chrániť integritu platobných systémov, avšak túto ochranu nie je pripravená poskytovať pre kryptomeny.

 

Guvernér Reserve bank of Zimbabwe John Mangudya varoval verejnosť v osobitnom vyhlásení, že tí, ktorí obchodujú s kryptomenami, to robia na vlastné riziko. "Každý, kto nakupuje, predáva alebo uskutočňuje iné transakcie v kryptomenách, či už online alebo inak, to robí na vlastné riziko a nebude sa môcť obrátiť s prosbou o pomoc ani na Rezervnú banku ani na akýkoľvek regulačný orgán v krajine."

 

img

 

Reserve bank of Zimbabwe ešte v novembri 2017 vyhlásila, že považuje používanie kryptomien ako Bitcoin (BTC) za nezákonné platidlo, až kým finančné orgány nevypracujú regulačný rámec pre kryptomeny.

 

Na začiatku apríla vydala Reserve Bank of India (RBI) podobné nariadenie, v ktorom zakázala všetkým subjektom v jej jurisdikcii akékoľvek obchodovanie s podnikmi alebo jednotlivcami, ktoré by súviselo s kryptomenami.

 

Varovaním pred kryptomenami vydala nedávno aj Centrálna banka v Keni (CBK), ktorá minulý mesiac varovala pred rizikami spojenými s obchodovaním s kryptomenami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies