Žilinku na predsedu NKÚ podporuje 45 opozičných poslancov

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 10:29 • 2 min
Žilinku na predsedu NKÚ podporuje 45 opozičných poslancov

BRATISLAVA – Tri poslanecké opozičné kluby KDH, Most-Híd a OĽaNO spolu s viacerými nezaradenými poslancami parlamentu navrhujú za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) prokurátora Maroša Žilinku.

slovakia

left justify in out

Pod návrhom je zatiaľ 45 podpisov poslancov. Okrem troch klubov podporujú Žilinku aj Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), Martin Fedor a Miroslav Beblavý (obaja Sieť). Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda KDH Ján Figeľ, Žilinku podporujú dve tretiny opozičných poslancov. Figeľ zdôraznil, že Žilinka sa ako prokurátor špeciálnej prokuratúry zaoberá ťažkými prípadmi ekonomickej trestnej činnosti. „Jeho profil svedčí o dôveryhodnosti návrhu. Žilinka nikdy nebol a nie je členom strany. Kontrole dodá novú dynamiku a účinný prístup. Slovensko potrebuje takúto zmenu,“ zdôraznil.


KDH naďalej rokuje s nezaradenými poslancami o podpore Žilinku. Návrh na jeho voľbu podajú kresťanskí demokrati dnes. „Bude na Smere-SD, ako to úprimne myslí vo vzťahu k ľudom. Tu nejde o ohlodanú kosť, ale kontrolný úrad. Je na Smere, či zvolí kandidáta, zablokuje voľbu, alebo podporí kandidáta Roberta Fica a Pavla Freša,“ vyhlásil predseda KDH s tým, že slovenská kontrola je dnes neúčinná. Ľudia si podľa neho zaslúžia zodpovedné hospodárenie s každým eurom. „To sa nedeje, lebo Smer tri roky blokoval voľbu nového šéfa NKÚ,“ dodal. Figeľ má záujem rokovať o kandidátovi aj so Smerom-SD. „Žilinka je pripravený na dialóg v poslaneckých kluboch i v parlamente,“ uviedol. Po predložení kandidatúry bude podľa neho na ťahu predseda NR SR Peter Pellegrini.


Žilinka si uvedomuje vážnosť funkcie i význam NKÚ ako štátneho orgánu. „Nezávislá kontrola je považovaná za jednu z najvyšších hodnôt demokracie. Ak mi poslanci dajú dôveru, pôjde mi o striktné napĺňanie nezávislosti, zákonnosti a činnosti NKÚ na báze profesionality, odbornosti a etiky. Mojou prioritou bude kontrola používania eurofondov,“ uviedol.
Figeľ kritizoval nomináciu bývalého riaditeľa SIS Karola Mitríka predsedom SDKÚ-DS Pavlom Frešom na predsedu NKÚ. „Som z toho sklamaný. Očakávam, že sa ku kandidatúre rovno a s vážnosťou postaví aj Mitrík,“ uviedol Figeľ.


Žilinka teda zrejme nebude jediný opozičný kandidát na predsedu NKÚ. Prezídium SDKÚ-DS v pondelok na návrh predsedu Pavla Freša schválilo kandidatúru Karola Mitríka. S Mitríkom by zrejme nemal problém ani premiér Robert Fico. Už pred tromi rokmi pripustil, že ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, ponúkne jej kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ-DS).


Premiér Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách v roku 2012. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom, teraz chce navrhnúť starostu Terchovej a bývalého poslanca NR SR Milana Laurenčíka. Smer-SD a Fico v minulosti argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Neskôr prišlo KDH s kandidátom Marošom Žilinkom. Z volieb ho však stiahlo. V lete sa hovorilo, že Smer-SD je pripravený podporiť Pavla Hrušovského. Bývalý šéf NR SR Pavol Paška však voľbu nevypísal. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu. Voľby predsedu NKÚ vypísal teraz nový predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Nominácie možno predkladať do 8. mája do 16:00. Vládna strana Smer-SD už oznámila, že na tento post nikoho nenavrhne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies