Ziggy Stardust, alter ego Davida Bowieho, sa vracia na filmové plátno

NETKY.SK • 25 Júl 2023, 20:00 • 2 min
Ziggy Stardust, alter ego Davida Bowieho, sa vracia na filmové plátno

BRATISLAVA - Záznam posledného koncertu Ziggyho Stardusta, legendárneho alter ega speváka a skladateľa Davida Bowieho, uvedie bratislavské Kino Lumiére v kinosále Slovenskej národnej galérie (SNG).

slovakia

left justify in out

Projekcia filmu Ziggy Stardust and The Spiders from Mars: The Motion Picture (1973/2023) režiséra D. A. Pennebakera sa uskutoční v sobotu 29. júla o 20.30 h v cykle Music & Film. Informovala o tom Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorá pripomína, že fiktívnu postavu Ziggyho Stardusta vytvoril Bowie v 70. rokoch minulého storočia.

Koncertné turné Ziggy Stardust v rokoch 1972 - 1973 mu slúžilo na propagáciu jeho štúdiových albumov Hunky Dory, The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders from Mars a Aladdin Sane. Bowieho na turné sprevádzala jeho sprievodná skupina The Spiders from Mars, do živých vystúpení integroval charakteristickú choreografiu, kostýmy, účes a make-up

Film, ktorý je záznamom posledného koncertu zo dňa 3. júla 1973, lektorsky uvedie dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman. Podľa neho vtedy Bowie pred tisíckami neveriacich fanúšikov v sále londýnskeho Hammersmith Odeon oznámil, že Ziggyho Stardusta, jeho najslávnejšie alter ego, už nikdy viac neuvidia na pódiu. "Dokonca to bolo prekvapenie nielen pre fanúšikov, ale s výnimkou Micka Ronsona i pre ďalších členov kapely The Spiders from Mars," dodáva Ulman.

Vo filme odznie vyše 20 skladieb, sú medzi nimi tiež cover verzie piesní napríklad od Mott the Hoople a The Rolling Stones. "Predstaví Bowieho a jeho kapelu The Spiders from Mars nielen na pódiu, ale aj v šatni pred koncertom," dodáva SFÚ s tým, že ide o novú verziu filmu na oslavu 50. výročia legendárneho vystúpenia. "Je o dvanásť minút dlhšia než pôvodná, má digitálne reštaurovaný obraz v rozlíšení 4K a zvukový 5.1 mix, ktorý vytvoril producent Tony Visconti," poznamenáva SFÚ k snímke, ktorá obsahuje kompletný nezostrihaný koncert s doteraz nevidenými scénami, ktoré neboli zahrnuté na predchádzajúcich vydaniach filmu či soundtracku. Film sa pri príležitosti svojho 50. výročia premieta vo viac ako tisíc kinách na celom svete počas dvoch dní, len 26. a 29. júla. Kino Lumiére v SNG ho uvedie ako jediné na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: ultrabrit
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies