Žiga: Projekt Minebea pomôže v znižovaní nezamestnanosti na východe Slovenska

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 14:55 • 2 min
Žiga: Projekt Minebea pomôže v znižovaní nezamestnanosti na východe Slovenska

BRATISLAVA - Projekt firmy Minebea Slovakia, ktorej dnes vláda schválila investičnú pomoc, pomôže v znižovaní nezamestnanosti na východnom Slovensku. Uviedol to po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Chcem podotknúť, že to nie je montážna dielňa. Štruktúra zamestnancov zahŕňa 150 vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ako aj asi 800 ľudí s úplným stredným vzdelaním. To sú čísla, ktoré hovoria za všetko," podčiarkol.

 

Z investičného zámeru zverejneného MH SR, ktorý dnes schválila vláda, vyplýva, že košická firma Minebea Slovakia, s.r.o., žiada od štátu investičnú pomoc takmer 20 miliónov eur na vybudovanie nového podniku priemyselnej výroby a na vytvorenie nových pracovných miest v lokalite Košice.

 

"Realizácia investičného zámeru s oprávnenými nákladmi v nominálnej výške 60 miliónov eur je rozložená na obdobie rokov 2017 až 2022. V priamej súvislosti s investičným zámerom sa do konca roku 2022 vytvorí 1100 nových pracovných miest," konštatuje v materiáli MH SR.

 

V súvislosti s plánovanou realizáciou investičného zámeru žiadateľ požaduje poskytnutie investičnej pomoci vo forme dotácie na obstaranie dlhodobého hmotného a nehmotného majetku v celkovej maximálnej nominálnej výške 19,25 milióna eur.

 

Cieľom investičného zámeru je vybudovanie nového závodu na výrobu mechatronických pohonných systémov situovaného v Košiciach. Súčasťou zámeru je taktiež vybudovanie R&D centra, ktoré bude zamerané na výskum a vývoj v oblasti mechatronických pohonných systémov.

 

Minebea Slovakia, s.r.o., Košice bola do Obchodného registra SR zapísaná v novembri 2016. Predmetom jej činnosti je najmä výroba strojov a zariadení pre všeobecné účely, výroba elektrických zariadení a elektrických súčiastok, výroba počítačových, elektronických a optických produktov. Eviduje základné imanie vo výške 15 miliónov eur. Jej jediným spoločníkom je japonská firma MinebeaMitsumi Inc.

 

Slovensko má v zlepšovaní podnikateľského prostredia ešte rezervy. Uviedol to po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu šéf Ministerstva hospodárstva  v reakcii na dnešné vyjadrenia Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS).

 

Predstavitelia PAS dnes v Bratislave na stretnutí s médiami uviedli, že za prvý štvrťrok 2017 vidia podnikatelia vývoj podnikateľského prostredia opäť negatívne, hoci o niečo menej ako v predchádzajúcich hodnoteniach. Podľa výkonného riaditeľa PAS Petra Kremského index podnikateľského prostredia (IPP), ktorý na základe vlastného prieskumu pripravuje aliancia, aktuálne klesol na 50,7 bodu, čo je o 1,81 % menej ako pri predchádzajúcom hodnotení.

 

Najlepšou odpoveďou na prieskum PAS je podľa Žigu príchod investorov, ktorí v SR investujú bez akejkoľvek štátnej pomoci. "Hovorím o Amazone, hovorím o 1 miliarde eur, ktorú za posledných päť rokov preinvestoval v SR Volkswagen a chce ďalej rozširovať svoje prevádzky. Nevidím to teda ani v čiernej farbe, ani tak, že môžeme spať na vavrínoch. Postupne sa však tvrdou robotou dostaneme do lepších čísel," doplnil Žiga.

 

"Za miernejším hodnotením je najmä menej negatívne či dokonca pozitívne hodnotenie niektorých položiek, ktoré predtým vnímali dlhodobo negatívne. Na druhej strane si najhoršie hodnotenie od začiatku zostavovania IPP vyslúžila položka Kvalita a dostupnosť výrobných vstupov a pracovnej sily. Signalizuje to vážny nedostatok pracovných síl, na ktorý podnikatelia už dlhšie upozorňujú. Bola to šiesta najhoršie hodnotená položka, horšie ako korupcia alebo ekonomická kriminalita," upozornil Kremský.

 

Najnegatívnejšie spomedzi všetkých položiek hodnotili podľa PAS respondenti už tradične oblasť vymáhateľnosti práva a funkčnosť súdnictva. Druhý najväčší pokles zaznamenalo uplatňovanie rovnosti pred zákonom. Efektívnosť hospodárenia štátu a prístup k štátnej pomoci sa dostali na tretiu priečku negatívneho hodnotenia podnikateľov. Hoci štát vyberá na daniach každý rok viac, Slovensko podľa podnikateľov nielenže stále hospodári s deficitom, ale vláda nahlas uvažuje aj o uvoľnení dlhovej brzdy.

 

Výrazné, približne 5-% zhoršenie prisúdili podnikatelia aj položkám Byrokracia a prieťahy na úradoch, Funkčnosť politického systému, Výskyt hospodárskej kriminality či Úroveň korupcie na úradoch, alebo Kvalita a dostupnosť výrobných vstupov a pracovnej sily.

 

Okrem tradične pozitívne hodnotených položiek vlastného vplyvu podnikov na podnikateľské prostredie sa do plusovej zóny už druhý štvrťrok po sebe preklopila položka Konkurzná a exekučná legislatíva, za čo môže najmä prijatie novely exekučného poriadku a zmeny v zákone o reštrukturalizáciách. Podnikatelia po prvý raz vnímali aj zlepšenie vo funkčnosti štátnych inštitúcií či regulácii cezhraničného obchodu. O niečo výraznejšie zlepšenie si pripísali položky Cenová stabilita, Stálosť a predvídateľnosť hodnoty výmenného kurzu a Prístup k finančným zdrojom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies