Tretie hlasovanie o dohode k brexitu prebehne dnes

NETKY.SK • 29 Marec 2019, 06:56 • 2 min
Tretie hlasovanie o dohode k brexitu prebehne dnes

LONDÝN - Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) spolu s Labouristickou stranou sa včera definitívne vyjadrili, že dnes budú hlasovať proti prijatiu dohody o odchode Británie z EÚ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dnes by malo prebehnúť dôležité, v poradí už tretie, hlasovanie o dohode k brexitu. Konzervatívci z DUP a rovnako aj predstavitelia Labouristickej strany sa však už vopred vyjadrili, že napriek všetkému ani tentokrát s 585-stranovou dohodou (bez jej súčasti, 26-stranovej politickej deklarácie o budúcich vzťahoch medzi Londýnom a EÚ), ktorú Mayová vyrokovala v Bruseli, súhlasiť nebudú.

 

Podobne sa vyjadrili aj labouristi. "Nie sme pripravení premiérku v tomto podporiť. Theresa Mayová posúva Spojené kráľovstvo k brexitu so zaviazanými očami, keď pred zajtrajším hlasovaním oddeľuje dohodu o odchode z EÚ od politickej deklarácie," vyhlásil šéf labouristov Jeremy Corbyn.

 

img

 

Iný labourista, John McDonnell, sa vyjadril takto: "Ide o obrovský krok do tmy. Takže premiérka, ktorá povedala, že pri brexite nie je dohodnuté nič, kým nie je dohodnuté všetko, teraz vyzýva poslancov, aby hlasovali za odchod Británie z EÚ, pričom ani len netuší, čo bude nasledovať."

 

Liberáli si zasa myslia, že to, či dohoda prejde, alebo nie, by už nemalo byť v rukách poslancov, ale jednotlivých občanov, ktorí by sa k nej mali vyjadriť. Pripúšťajú dokonca aj takú možnosť, že by sa Briti nakoniec vyslovili za zotrvanie v Únii. Therese Mayovej totiž dôveruje čoraz menej ľudí, preto je najvyšší čas, aby prišla o svoje miesto, tvrdí liberálnodemokratický poslanec Alistair Carmichael.

 

img

 

Brexit je od začiatku rokovaní problematickou témou, kde doposiaľ poslanci nenašli spoločnú reč. Pôvodne mala Británia EÚ opustiť 29. 3. 2019, teda presne dnes. Legislatívne sa to však nestihlo, a tak Mayová v Bruseli dohodla posun tohto termínu prinajmenšom na 12. apríl, pokiaľ sa ani dnes neschváli „rozvodová dohoda“. Ak by dohoda prešla, k definitívnemu odchodu krajiny z EÚ by došlo k 22. máju, pričom Mayová by odišla zo svojho postu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies