Po ukončení štátnych podporných schém môžeme očakávať druhú vlnu prepúšťania

NETKY.SK • 22 Február 2021, 9:40 • 2 min
Po ukončení štátnych podporných schém môžeme očakávať druhú vlnu prepúšťania

SLOVENSKO - Ak nebude naštartovaný ekonomický rast a štát ukončí podporné schémy, mohlo by dôjsť k masívnemu prepúšťaniu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po ukončení štátnych podporných schém možeme v druhej polovici roka očakávať druhú vlnu prepúšťania, najmä pri umelo podporených pracovných miestach, ktoré by pravdepodobne zanikli bez ohľadu na pandémiu. Informoval o tom analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

 

Opatrenia podľa neho vláda s najväčšou pravdepodobnosťou definitívne ukončí až po odznení pandémie, teda až v čase, keď by už mohol byť naštartovaný ekonomický rast. 


"To by malo výrazne tlmiť aj ďalší nárast miery nezamestnanosti. Druhá vlna prepúšťania by tak mala len dočasne oddialiť, resp. spomaliť pokrízový pokles nezamestnanosti," tvrdí analytik UniCredit Bank.

 

Súvisiaci článok: Firmy a podnikatelia dostanú vyššie príspevky na udržanie zamestnanosti

 

img

 

Akákoľvek recesia podľa neho zvyčajne zvyšuje i tlak na optimalizáciu a zefektívňovanie produkcie a v období ekonomického zotavenia vedie k ekonomickému rastu založenom viac na raste produktivity práce.

 

img

 

"I napriek tomu, že ekonomika by sa mohla dostať na úrovne spred COVID krízy niekedy v druhej polovici roka 2022, miera nezamestnanosti sa na úrovne z konca roku 2019 pravdepodobne nedostane skôr ako v roku 2024," dodal Koršňák.

 

img


Miera nezamestnanosti na Slovensku sa v januári tohto roka oproti decembru vlaňajška zvýšila o 0,24 percentuálneho bodu na 7,81 %. Stúpla tak tretí mesiac po sebe. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

 

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 213 881 uchádzačov o zamestnanie.  Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na PN alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 8,50 %.

 

Úrady práce evidovali na konci januára tohto roka celkovo 232 839 ľudí bez práce, čo je o 5 498 viac ako v decembri minulého roka.
 

Súvisiaci článok: V dôsledku pandémie sa bez práce ocitlo takmer 200 tisíc Slovákov a Sloveniek



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona