Prečo núdzový stav pomáha symbolicky i prakticky v boji s pandémiou?

NETKY.SK • 10 November 2020, 17:41 • 2 min
Prečo núdzový stav pomáha symbolicky i prakticky v boji s pandémiou?

Núdzový stav je skôr psychologickým strašiakom, ktorý môže psychologicky pomôcť k odradeniu od páchania zla, alebo šírenia choroby.

slovakia

left justify in out

Vláda Slovenskej republiky bude rozhodovať o návrhu Ústredného krízového štábu, aby sa výnimočný stav, ktorý už na Slovensku pre pretrvávajúci problém s novým koronavírusom, ešte predĺžil. Na Slovensku ho máme už od 1. októbra.

 

 

Hoci mnoho ľudí je nahnevaných už len zo samotnej myšlienky núdzového stavu a považujú ho za akéhosi strašiaka, vláde v čase naozaj ťažkého stavu, v akom sa pre koronavírus krajina nachádza, toto vyhlásenie veľmi pomôže. Mnoho činností sa jej vďaka tomu uľahčí a štát si v mnohom ľahšie dokáže plniť svoju úlohu, než ako sa to môže dariť v období bez vyhláseného núdzového stavu.

 

Proti je minister hospodárstva a predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. No vláda má na schválenie aj bez nominantov SaS dosť hlasov na to, aby výnimočný stav predĺžila. Tento pre niekoho symbolický krok je však významný aj z hľadiska prevencie. V čase núdzového stavu si ľudia viacej uvedomujú povinnosť byť zodpovednými voči svojmu okoliu.

 

Pritom zodpovednosť niektorých ľudí sa ani v čase bez núdzového stavu musela riešiť viacerými zvýšeniami sankcií, napríklad voči tým, čo nezodpovedne sadajú za volant pod vplyvom alkoholu. Takýmto sa počas núdzového stavu ešte sankcie zvyšujú. A v ostatné dni sme zaregistrovali ďalších ľudí, ktorí aj takto ohrozovali životy a zdravie ľudí na cestách.

 

 

Núdzový stav umožňuje obmedziť určité práva a slobody, ale je skôr akousi symbolickou poistkou, pretože vláda nerobí nič nad rámec dobrej vôle zastaviť koronavírus. Je jasné, že to ľuďom nie je príjemné, ale aj keď si človek zachraňuje vlastný dom napríklad pred povodňami, počíta s tým, že to nie je príjemné a je to aj značne obmedzujúce a prináša to nemalé obety na financiách či čase.

 

"Núdzový stav pripúšťa isté zásahy do práv a slobôd, ale musia byť primerané, dosiahnuteľné a napĺňať účel, ktorý sa tým núdzový stavom sleduje,“ povedal ústavný právnik Peter Kresák pre pravdu.sk. Želajme si, aby sme sa aj vlastným pričinením a zodpovednosťou pridali k všetkým, ktorí pomáhajú, aby sa nepríjemný stav podarilo zvrátiť.

 

Či už výnimočný stav bude schválený, alebo nebude, načim je premýšľať nad zapojením jednotlivých členov spoločnosti do zápasu o lepšiu budúcnosť. Každý sa bez ohľadu na to, či je, alebo nie je vyhlásený núdzový stav, môžeme vlastnými pozitívnymi činmi pričiniť o to, aby sa rýchlejšie skončila pandémia koronavírusu a podarilo sa naštartovať ekonomiku a pomôcť ľuďom, ktorí sa dostali do zlých životných situácií.

 

V boji s pandémiou nám pomáhajú aj rúška a dezinfekčné gély. Tie si môžete kúpiť aj na shop.netky.sk.

 

Prečítajte si aj o tom, aké opatrenia budú najbližšie v noci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies