Žiaci sa naučia, ako riešiť problémy na miestnom úrade

NETKY.SK • 15 December 2013, 12:51 • 2 min
Žiaci sa naučia, ako riešiť problémy na miestnom úrade

BRATISLAVA - Projekt Samospráva sa neriadi sama predstaví stredoškolákom, aké kompetencie má samospráva.

slovakia

left justify in out

Žiaci ôsmich stredných škôl sa dozvedia viac o tom, ako funguje samospráva, ako na jej úrade riešiť problémy a kde žiadať ich nápravu. Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť rozbehol vzdelávací projekt Samospráva sa neriadi sama. Jeho cieľom je lepšie zorientovať mladých ľudí v kompetenciách samosprávy a povzbudiť ich k väčšej angažovanosti v jej živote, informuje koordinátor projektu Jakub Kmeť.

Študentom počas pätnástich workshopov predstavia lektori fungovanie miestnej samosprávy, rôzne občianske iniciatívy, postupy pri riešení problémov a možnosti aktívneho zapojenia sa do správy vecí verejných. Žiaci navštívia rokovanie mestského či obecného zastupiteľstva, pošlú infožiadosť či prispejú k premene verejného priestranstva. Na niektorých školách budú workshopy súčasťou vyučovania, na iných zas založia dobrovoľný krúžok. 

Projekt Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť rozbehol najmä kvôli tomu, že na školách chýba vzdelávanie mladých o kompetenciách a aktivitách miest a obcí. „O jeho potrebe nás presvedčili skúsenosti z predchádzajúcich projektov, ale najmä absencia formálneho vzdelávania detí a mládeže v oblasti participácie a samosprávy,“ hovorí koordinátor projektu Jakub Kmeť. „V rámci základného školstva je v súčasnosti fungovaniu samosprávy venovaná jedna vyučovacia hodina v predmete občianska výchova. V učebných osnovách Štátneho pedagogického ústavu k predmetom náuka o spoločnosti a občianska výchova pre stredné školy táto téma chýba úplne,“ dopĺňa. 

Vzdelávací projekt bude prebiehať na stredných školách do konca školského roka. Do projektu sa zapojilo osem stredných škôl, napríklad Bilingválne gymnázium C. S. Lewisa v Bratislave, Obchodná akadémia v Leviciach či Piaristické gymnázium J. Braneckého v Trenčíne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies