Podľa Japonska bude mať konflikt USA s Iránom celosvetový dosah

NETKY.SK • 13 Január 2020, 08:24 • 2 min
Podľa Japonska bude mať konflikt USA s Iránom celosvetový dosah

RIJÁD - Japonský premiér Šinzó Abe varoval, že vojenská konfrontácia s Iránom bude mať negatívny dosah na mier a stabilitu v celom svete.

slovakia

left justify in out

Obavy 

Abeho komentáre prišli na začiatku jeho päťdňovej cesty po Perzskom zálive. Tamojšia situácia sa dostala do neistoty po tom, ako Teherán reagoval na útok na Solejmáního vypálením rakiet na dve základne v Iraku, kde sú nasadení americkí vojaci. Tento vývoj vzbudil obavy z možného vypuknutia vojenského konfliktu.

 

img

 

Dosah pre celý svet

Po ustúpení týchto obáv sa japonský premiér nakoniec rozhodol pre návštevu regiónu. Vo včerajších hodinách diskutoval o aktuálnej situácii so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom v provincii Ulá. "Akákoľvek vojenská konfrontácia v tomto regióne, kde sa nachádzajú krajiny ako Irán, bude mať negatívny dosah nielen na mier a stabilitu v (blízkovýchodnom) regióne, ale aj na celom svete," vyhlásil Abe.

 

img

 

Námorná bezpečnosť

Šéf japonskej vlády vyzval "všetky príslušné krajiny, aby diplomatickými cestami zmiernili napätie", dodal hovorca japonského ministerstva zahraničných vecí Masato Ohtaka. Zároveň však uviedol, že obaja lídri sa dohodli na úzkej spolupráci v oblasti námornej bezpečnosti v danom regióne a hovorili aj o zámere Tokia vyslať na Blízky východ torpédoborec a dve hliadkovacie lietadlá.

 

img

 

Japonsko do koalície nevstúpi

Japonsko sa však nepripojí ku koalícii pôsobiacej v tomto regióne pod velením Spojených štátov. Tokiu sa darí presadzovať rovnováhu medzi Washingtonom - ako svojím kľúčovým spojencom - a svojimi záujmami a dlhoročnými vzťahmi s Teheránom. Ohtaka uviedol, že Abe zdôraznil význam pokračujúcich a stabilných dodávok saudskoarabskej ropy do Japonska. Abe ešte čakajú zastávky v Spojených arabských emirátoch a Ománe.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona