Zemanov skutočný sponzor sa skryl za inú firmu

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 10:52 • 2 min
Zemanov skutočný sponzor sa skryl za inú firmu

PRAHA - Firma F&K&B z juhomoravského mesta Břeclav prispela Milošovi Zemanovi v prezidentskej predvolebnej kampani sumou 150.000 Kč. Peniaze však zrejme nepatrili firme.

slovakia

left justify in out

Podľa jej šéfa Jiřího Klimoviča spoločnosť len kryla iného, skutočného sponzora, ktorému ide o verejné zákazky a ktorý chcel zostať skrytý. Prezidentov kancelár Vratislav Mynář to pokladá za čistú záležitosť. Napísal to dnes spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na denník Hospodářské noviny.

Dar břeclavskej spoločnosti F&K&B sa podľa transparentného účtu Zemanovej prezidentskej kampane rovná 150.000 korunám. Zo slov predsedu predstavenstva firmy Klimoviča však vyplýva, že to nebol príliš transparentný dar.

Podľa Hospodářskych novín totiž peniaze nedala uvedená spoločnosť, ale jej obchodný partner, ktorý nechcel byť "na očiach". "Tiež figuruje medzi sponzormi, ale nechcel, aby bolo vidieť, že tam toho dáva toľko," povedal novinám Klimovič. Vysvetlil, že tento sponzor pozná ľudí zo Zemanovho okolia a SPOZ (Strany Práv Občanov ZEMANOVCI) a "ide mu o verejné zákazky".

Toto nie sú prvé problémy s financovaním, ktoré sa objavili v blízkosti Mynářa, šéfa Zemanovho volebného tímu. Denník MF DNES už vlani v novembri informoval, že SPOZ mala fiktívnych sponzorov. Zákon prikazuje povinnosť previesť k dňu podania kandidátskej listiny (to Zeman urobil 1. novembra 2012) na volebný účet všetky peniaze na kampaň.

Povinnosť zverejniť údaje o darcoch (meno, priezvisko, dátum narodenia, adresu pri fyzickej osobe a pri firme obchodný názov, sídlo a IČO) vznikla podľa zákona päť dní po registrácii listiny ministerstvom vnútra. Teda v konkrétnom prípade prezidentských volieb k dňu 28. novembra 2012. Kandidáti v praxi túto povinnosť riešili formou otvoreného bankového účtu.

Uvedená suma 150.000 korún dorazila na Zemanov bankový účet 19. februára 2013, teda v čase, keď už bol Zeman prezidentom. Z dikcie zákona pritom nie je úplne zrejmé, či sa povinnosť transparentného informovania o pôvode peňazí vzťahuje na všetky finančné prostriedky prijaté na účet, alebo len na prostriedky v obmedzenom časovom úseku. Aj keby však poslanie peňazí cez nastrčeného darcu bolo nezákonné, prezidentovi Zemanovi a jeho tímu nič nehrozí, zákon totiž nestanovuje žiadne sankcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies