Zemanov humor nemá hranice: S novinármi sa rozlúčil moslimskou frázou Allahu akbar

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 15:00 • 2 min
Zemanov humor nemá hranice: S novinármi sa rozlúčil moslimskou frázou Allahu akbar

BERLÍN - Český prezident Miloš Zeman uzavrel svoju dvojdňovú návštevu Nemecka netradične a to použitím moslimskej frázy Allahu akbar, v preklade Boh je veľký. Kontroverzný český líder takto ukončil tlačovku, ktorej záver patril prípadu dvoch unesených Češiek v Pakistane.

slovakia

left justify in out

Prítomní novinári sa Zemana pýtali na ďalší postup jeho krajiny vo veci snáh o vyslobodenie mladých žien. Zeman vyjadril radosť z faktu, že sú obe nažive, no odmietol konkretizovať ďalšie kroky na ich záchranu. Ako dôvod uviedol možnosť, že by jeho slová mohli pomôcť islamským radikálom.

"Ja, samozrejme, nechcem dať žiadne informácie, ktoré by mohli slúžiť (hnutiu) Taliban alebo (sieti) al-Kájda," povedal Zeman, ktorý sa nevyjadril ani k otázke nemeckej novinárky, či požiadajú o pomoc USA. "Keby som vám povedal, aký spôsob pomoci to bude, bola by to práve tá informácia pre Taliban alebo al-Kájdu. Ste agentka Talibanu alebo al-Kájdy?" spýtal sa jej následne Zeman. Na jej negatívnu odpoveď zareagoval arabským zvolaním Allahu akbar (boh je veľký) a tlačovku ukončil, píše portál českého denníka Lidové noviny. 

Na internete sa v stredu sa objavilo video s dvoma mladými Češkami, ktoré v marci uniesli v Pakistane. Mladé ženy v pakistanskej provincii Balúčistan zastavila skupina ozbrojencov a donútila ich prestúpiť do terénneho vozidla. Študentky psychológie, ktoré cestovali do Indie, údajne zadržiavajú v Afganistane.

Šéf moslimských obcí v ČR: Zemanovo "Alláhu akbar" nebol iba nevinný žart

Niektorí českí moslimovia ani bezpečnostný odborník nepokladajú za príliš šťastný štvrtkový "žart" prezidenta Miloša Zemana. Na návšteve Nemecka použil moslimskú frázu "Alláhu akbar", v preklade "Alah je veľký". V rozhovore s reportérkou nemeckej televízie RTL o dvoch Češkách unesených v Pakistane sa novinárky tiež spýtal, či nie je agentkou Talibanu alebo al-Káidy. Informoval o tom dnes český spravodajský portál Novinky.cz.

Ako občan mohol Zeman pozdraviť novinárku arabským pozdravom, ale ako prezident republiky niečo také nepotreboval. Tak hodnotí celú vec Muneeb Hasan Alrawi, predseda Ústredia moslimských obcí v Českej republike a predstaviteľ Islamskej nadácie v Brne. Dodal však, že nahrávku rozhovoru Zemana s nemeckou novinárkou ešte nevidel a nemôže teda s istotou povedať, či prezident myslel frázu "Alláhu akbar" úprimne, alebo ako žart či priamo narážku na islam.

Zeman sa v minulosti nevyjadril na adresu islamu príliš pozitívne. Napríklad v roku 2011 označil toto náboženstvo za proticivilizačné, uviedli Novinky.cz. Islam je podľa Zemana"neporovnateľne agresívnejší a netolerantnejší než súčasné kresťanstvo, budhizmus, konfuciánstvo, šintoizmus a ďalšie svetové náboženstvá".  

"V súvislosti s predchádzajúcimi Zemanovými vyhláseniami o islame sa domnievam, že úplne nevinný žart to nebol. A rozhodne nebol vhodný v čase, keď sa česká diplomacia usiluje o oslobodenie dvoch unesených dievčat v Pakistane. Pre nás, moslimov, je pozdrav Alláhu akbar veľmi vážna vec," vysvetlil Alrawi.

Ani podľa bezpečnostného odborníka a bývalého šéfa vojenského spravodajstva Andora Šándora nebolo Zemanovo vystúpenie úplne najšťastnejšie. Výrokom, ktoré môžu moslimovia alebo islamisti brať ako zosmiešňovanie ich viery, je podľa neho lepšie sa vyhnúť.

"My sme v západných demokraciách oveľa viac zvyknutí na to, že rad hodnôt je znevažovaný, zosmiešňovaný. O náboženstve, či je katolícke, či je pravoslávne, si môže napísať a povedať kto chce čokoľvek. Ale ľudia islamského vierovyznania sú proste inak vnímaví, sú inak vnímaví na osobu proroka Mohameda. Je lepšie takýto výrokom sa vyhnúť," uviedol svoj názor Šándor.

Predpokladá sa, že sa informácie o vystúpení českého prezidenta môžu dostať k únoscom oboch dievčat. Pritom nie je stále jasné, kto sú vlastne únoscovia a ako teda môžu podobné výroky chápať.

"Môžu to brať ako postoj vrcholného predstaviteľa Českej republiky, ktorý by tým mohol hovoriť niečo, čo nutne nemusel tak myslieť," vyhlásil Šándor.

Nejaké fatálne dôsledky však Zemanovo vystúpenie asi nebude mať, predpokladá bezpečnostný odborník. "Ja si nemyslím, že by to malo nejaký priamy dopad na to, že by sa zásadne zmenila bezpečnostná situácia v tejto krajine, takto by som to určite nevidel," dodal Šándor, ktorého citovali Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies