Zeman žiada právo veta pri vymenovávaní profesorov

NETKY.SK • 26 Február 2014, 09:37 • 2 min
Zeman žiada právo veta pri vymenovávaní profesorov

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman je ochotný naďalej vymenúvať nových profesorov, ale pod podmienkou, že bude mať v tejto otázke právo veta. Informoval o tom server Novinky.cz s odvolaním sa na vyjadrenie ministra školstva ČR Marcela Chládka.

slovakia

left justify in out

Na utorkovej schôdzke s ministrom Chládkom Zeman vyhlásil, že si právomoc vymenovania profesorov ponechá v prípade, ak mu zákon v závažných prípadoch ponechá právo odmietnuť navrhnutých adeptov.

"Pán prezident zopakoval, že nie je stroj na podpisy a že si právomoc ponechá, ale s výhradou," tlmočil Chládek Zemanove slová.

Podľa ministra prezident v tejto súvislosti pripomenul prípad Martina C. Putnu, ktorého ustanovil za profesora až po dlhom váhaní. Menovací dekrét so Zemanovým podpisom mu napokon odovzdal šéf rezortu školstva.

Rovnaký postup sa uplatní aj v prípade 85 nových profesorov, ktorých dekréty hlava štátu podpísala 21. februára.

Miloš Zeman sa nedávno vyjadril, že by sa tejto právomoci rád vzdal. Príslušnú novelu, ktorá predpokladala presun tejto úlohy na šéfa Senátu, však poslanci pred dvoma týždňami zamietli. Odporcovia návrhu argumentovali tvrdením, že by sa nemala meniť platná legislatíva len kvôli vrtochom súčasného prezidenta.

Nový minister Chládek chce do júna pripraviť komplexnú novelu vysokoškolského zákona, ktorá by mala riešiť aj otázku vymenovávania profesorov. Nateraz nie je jasné, komu daná právomoc napokon pripadne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies