MS v hokeji: Kanada oslavuje titul majstra sveta! Finálový zápas rozhodol až gól v predĺžení

NETKY.SK • 6 Jún 2021, 23:17 • 2 min
MS v hokeji: Kanada oslavuje titul majstra sveta! Finálový zápas rozhodol až gól v predĺžení

RIGA - Hokejistom Kanady vyšla odveta za neúspešné finále v Bratislave 2019 a na majstrovstvách sveta v lotyšskej Rige získali zlaté medaily.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kým na predchádzajúcom šampionáte Kanaďania podľahli Fínom 1:3, tentokrát rovnakého súpera zdolali 3:2 po predĺžení. Kanada si v histórii MS získala 27. zlato a v tomto smere sa vyrovnala Rusku resp. jeho predchodcom.

 

 

Fínskemu tímu v nedeľu nestačilo ani to, že dvakrát viedol. Zámorský výber však v presilovkách dvakrát vyrovnal a v predĺžení Nick Paul z klubu zámorskej NHL Ottawa Senators rozhodol.

 

img


V úvode aktuálneho týždňa to s Kanaďanmi vyzeralo zle a hrozilo im, že ani nepostúpia do vyraďovacej časti. Výsledky duelov iných tímov im však "pomohli", do štvrťfinále sa dostali a vo vyraďovacej časti si pripísali tri víťazstvá.

 

img

 

Kanaďania sa stali prvým tímom, ktorý sa do finále MS dostal napriek tomu, že v predchádzajúcom priebehu turnaja zaznamenal až štyri prehry. Kanada sa zo zlata z MS teší po piatich rokoch, predtým najcennejší kov získala v Rusku 2016.

Prvá tretina finálového duelu bola mimoriadne vyrovnaná, na strely to bolo 8:8. Poznačili ju však dve presilovky Fínov v úvodnej desaťminútovke. Ani jednu z nich síce obhajcovia zlata nevyužili, gól však dali sekundu po návrate Kanaďana Nicka Paula na ľad, keď sa do streleckej listiny zapísal Mikael Ruohomaa.

 

img

 

V úvode druhej časti boli aktívnejší hokejisti Kanady, získali tým dve početné výhody a druhú z nich potrestal gólom Maxime Comtois. Ešte pred druhou sirénou poslal puk do fínskej bránky aj kanadský kapitán Adam Henrique, analýza videozáznamu po výzve fínskeho kouča Jukku Jalonena však potvrdila postavenie mimo hry pri prechode do útočného pásma a skóre sa nemenilo.

 

Fínov poslal do vedenia v 46. min Petter Lindbohm, ale zámorský tím sa nevzdal a v 53. min sa v početnej výhode dočkal Henrique. Duel dospel až do predĺženia, v ktorom síce boli aktívnejší Fíni, no v 67. min prišla akcia so "zlatou" koncovkou Paula.

 

 

Najužitočnejším hráčom celého turnaja sa napokon stal kanadský útočník Andrew Mangiapane, autor siedmich presných zásahov a siedmich asistencií. Vo štvrťfinále rozhodol v predĺžení o postupe Kanaďanov cez Rusov a v semifinále dvakrát skóroval do bránky Američanov.

 

 

Dostal sa aj medzi najlepších útočníkov podľa akreditovaných novinárov, spolu s ním aj jeho krajan Conor Garland a Brit Liam Kirk, spomedzi obrancov Nemci Moritz Seider s Korbinianom Holzerom a fínsky brankár Jussi Olkinuora.

 

Dočkalo s aj Slovensko, Petra Cehlárika totiž vyhlásili za najlepšieho útočníka podujatia podľa direktoriátu turnaja. Spoločnosť mu robia nemecký bek Moritz Seider a americký brankár Cal Petersen.

 

img


Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2021 - Riga (Lot.) - finále - nedeľa:

Fínsko - Kanada 2:3 po predĺžení (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Góly: 9. Ruohomaa (Kaski), 46. Lindbohm (Nousiainen, Ruohomaa) - 25. Comtois (Brown, Walker), 53. Henrique (Comtois, Brown), 67. Paul (Brown)
Vylúčení: 3:5 na 2 min, navyše: Danforth, Walker (obaja Kan.) obaja 10 min za narazenie na mantinel, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Fraňo (ČR), Romasko - Lazarev, Šalagin (všetci Rus.)

 

Zostavy:
Fínsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määtä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - Sallinen, Ruohomaa, Turunen
Kanada: Kuemper - Walker, Ferraro, Stecher, Power, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider - Brown, Henrique, Mangiapane - Bunting, Vilardi, Comtois - Pirri, Danforth, Paul - Foudy, Anderson-Dolan, Hagel

Konečné poradie MS 2021: 1. Kanada, 2. Fínsko, 3. USA, 4. Nemecko, 5. Rusko, 6. Švajčiarsko, 7. Česko, 8. Slovensko, 9. Švédsko, 10. Kazachstan, 11. Lotyšsko, 12. Dánsko, 13. Nórsko, 14. Veľká Británia, 15. Bielorusko, 16. Taliansko.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies