Zeman vyznamenal českých a slovenských vojnových veteránov

NETKY.SK • 17 Jún 2017, 07:38 • 2 min
Zeman vyznamenal českých a slovenských vojnových veteránov

LONDÝN - Český prezident Miloš Zeman v piatok v rezidencii českého veľvyslanca v Londýne odovzdal po audiencii u britskej kráľovnej Alžbety II. vyznamenania niekoľkým českým a slovenským veteránom druhej svetovej vojny. Tí slúžili v radoch britského kráľovského letectva (RAF), informuje internetový portál idnes.cz.

slovakia

left justify in out

"Nesmierne si vážim českých vojakov, ktorí bojovali v britských radoch, a mnohým z nich som udelil štátne vyznamenania. Chcel by som vyjadriť radosť z toho, že to môžem urobiť aj dnes pri príležitosti audiencie u Jej Veličenstva," povedal Zeman pri krátkej ceremónii a odovzdal medailu Za hrdinstvo piatim českým a slovenským veteránom.

 

Jedným z vyznamenaných bol aj 94-ročný letec Ivan Schwarz, rodák zo Slovenska. "Cítim sa fantasticky. Začínam mať takú zbierku vyznamenaní, že sa Herman Göring obracia v hrobe," smial sa pred novinármi. Dodal, že rozhodne chce žiť viac ako sto rokov.

Zeman taktiež odovzdal diplom o menovaní do generálskej hodnosti 97-ročnému Miroslavovi Liškutínovi.

 

Český prezident zdôraznil, že vyznamenania dostávajú tí, ktorí sa nacistickému režimu aktívne vzopreli. Vyznamenávať vraj nebude ľudí, ktorí pod nacistickým terorom trpeli.

 

"Utrpenie si zaslúži súcit, utrpenie si zaslúži ľútosť, ale za utrpenie sa nevyznamenáva. Štátne vyznamenanie je vyznamenanie za službu vlasti a teda aj za boj za jej slobodu," vysvetlil svoj postoj prezident s tým, že utrpenie samotné by napríklad nezávislosť štátu nikdy nezaistilo.

 

Československí piloti pôsobiaci v RAF počas druhej svetovej vojny zostrelili či vážne poškodili 365 nepriateľských lietadiel, šesť rakiet V1 a veľké množstvo priemyselných, zbrojných i ďalších objektov. O život prišlo cez vojnu 531 príslušníkov československého letectva.

Zeman na stretnutí s kráľovnou Alžbetou II. hovoril predovšetkým o brexite a osude českých občanov v Británii. Zároveň však panovníčku uistil, že sa nezastáva Čechov, ktorí na ostrovoch iba prijímajú sociálne dávky.

 

Český prezident sa zišiel i s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom, s ktorým mal debatovať taktiež o brexite, európskej problematike, česko-britských bilaterálnych vzťahoch či o školstve. Na záver návštevy Londýna Zeman položil kvety k pamätníku Bitky o Britániu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies