Zelenskyj odmieta kritiku Západu voči rozmiestneniu ukrajinských síl

NETKY.SK • 24 August 2023, 11:00 • 2 min
Zelenskyj odmieta kritiku Západu voči rozmiestneniu ukrajinských síl

Kyjev 24. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa bránil voči kritike Západu za to, ako sú rozmiestnené ukrajinské ozbrojené sily na fronte v boji proti ruským jednotkám.

slovakia

left justify in out

"Vie nejaký expert, aké množstvo ľudí, aké množstvo okupantov je na východe? Približne 200.000!" povedal Zelenskyj v stredu na tlačovej konferencii v Kyjeve a reagoval tak na správu denníka The New York Times (NYT). NYT v článku citoval predstaviteľov armády USA a ďalšieho západného predstaviteľa, podľa ktorých názoru Kyjev sústreďuje príliš málo jednotiek na juhu Ukrajiny. Práve preto sa postup ukrajinských síl smerom k Azovskému moru, do ktorého sa vkladajú veľké nádeje, zastavil, tvrdia títo predstavitelia. A odporúčajú Kyjevu, aby zmenil taktiku. Ukrajinský prezident povedal, že ruská armáda iba čaká na to, kedy Ukrajinci zanedbajú ochranu niektorých úsekov frontu, aby okamžite na východe postúpila hlbšie do územia.

 

"Nevzdáme sa Charkova, Donbasu, Pavlohradu ani Dnipra. A to je správne," vyhlásil Zelenskyj. Súčasný front na východe a juhu Ukrajiny je približne 800 kilometrov dlhý. Okrem toho musí ukrajinská armáda brániť aj niektoré úseky hranice, napríklad neďaleko Charkova a mesta Sumy, a strážiť tiež dlhú hranicu s Bieloruskom.

Prezident Volodymyr Zelenskyj si vo štvrtok pripomenul štátny sviatok Deň nezávislosti Ukrajiny blahoželaním Ukrajincom, ktorých označil za "slobodných ľudí". Ocenil aj ukrajinských vojakov, ktorí vytláčajú ruské sily na juhu a východe krajiny.

Zelenskyj na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter, napísal odkaz: "Šťastný Deň nezávislosti, Ukrajina! Dnes slávime 32. výročie naše nezávislosti – nezávislosti Ukrajiny. Sviatok slobodných, silných a dôstojných ľudí. Deň rovnocenných ľudí. Ukrajinských mužov a žien. V celej našej krajine." A pokračoval: "V tomto boji sa počíta s každým. Pretože boj vedieme za niečo, čo je dôležité pre každého. Za nezávislú Ukrajinu."

 

Štátnym sviatkom si Ukrajina vo štvrtok pripomína 32 rokov postsovietskej nezávislosti od Moskvy – 18 mesiacov po začiatku ruskej invázie na územie tohto suseda. Na ulici v Kyjeve sú napríklad počas Dňa nezávislosti Ukrajiny vystavené zničené ruské tanky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / DPA, The Guardian, AFP Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies