Zdravotníci chcú o sankciách hovoriť s predsedami strán

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 11:14 • 2 min
Zdravotníci chcú o sankciách hovoriť s predsedami strán

BRATISLAVA - Stavovské a odborové organizácie zdravotníkov chcú o sprísňovaní sankcií pre zdravotníckych pracovníkov hovoriť s predsedami všetkých parlamentných strán.

slovakia

left justify in out

Ako informovala Slovenská lekárska komora, pre závažnosť situácie tak chcú urobiť v najkratšom možnom termíne. Osobné stretnutie s predsedami iniciujú po tom, čo nedostali odozvu od premiéra Roberta Fica. Toho ešte koncom apríla listom požiadali o rokovanie s cieľom, aby sa váhou svojej autority postavil proti prijatiu legislatívnych návrhov, ktoré prinášajú sankcie, na čo podľa organizácií predseda vlády nereagoval. "Sme presvedčení, že návrhy zákonov prerokované a schválené v zdravotníckom výbore NR SR dňa 23. apríla 2013 a následne posunuté na schválenie do pléna Národnej rady SR, predstavujú neodôvodnený a neospravedlniteľný zásah do základného práva zdravotníckych pracovníkov na výkon povolania, výsledkom čoho bude zníženie dostupnosti a kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti občanom Slovenska," uvádzajú organizácie vo vyhlásení.

Novely Trestného zákona a Zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti prinášajú pre zdravotníckych pracovníkov niekoľko postihov. Ak by zdravotníci za krízovej situácie odmietli nastúpiť do služby, alebo sa jej úmyselne vyhli napríklad predstieraním choroby, hrozili by im až dva roky za mrežami. V prípade, že by takéto ich konanie spôsobilo ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, vo väzení by si mohli posedieť od dvoch do piatich rokov. Pri nenastúpení do služby počas krízovej situácie môžu dostať aj pokutu od ministerstva zdravotníctva do výšky 3 300 eur a následne sa im môže zrušiť registrácia v stavovskej komore na desať rokov. Zmeny v legislatíve zároveň sprísňujú podmienky na preukazovanie bezúhonnosti zdravotníckeho pracovníka. O tom, či navrhovaná legislatíva bude prijatá, rozhodne parlament.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies