FOTO: Expedície do Himalájí sa zúčastnil aj potulný psík

NETKY.SK • 18 Marec 2019, 13:44 • 2 min
FOTO: Expedície do Himalájí sa zúčastnil aj potulný psík

K členom americkej expedície, ktorá sa vydala zdolať himalájsku sedemtisícovku, sa pridala aj potulná fenka.

slovakia

left justify in out

Americkí horolezci majú zážitok na celý život. A to nielen kvôli tomu, že absolvovali úspešnú expedíciu na jednu z himalájskych sedemtisícoviek, ale aj kvôli výnimočným okolnostiam, ktoré ju sprevádzali.

 

Skupina vedená skúseným horolezcom Donom Wargowskym sa rozhodla zdolať Himaláje. V čase, keď zostupovali z pohoria Mera Peak, znenazdajky sa k nim pripojil neznámy pes. Išlo konkrétne o fenku, kríženca tibetskej dogy a himalájskeho ovčiaka, ktorá sa okamžite ujala vedenia skupiny. Napriek tomu, že v tejto oblasti majú obyvatelia zo psov strach, pretože veľmi často trpia besnotou, v tomto prípade si psík rýchlo získal srdcia celej expedície.

 

 

Fenka sa skupiny držala celý čas a bola plná pozitívnej energie. Horolezci ju pomenovali podľa miesta svojho prvého stretnutia, Mera. Výstupy v Himalájach sú mimoriadne náročné aj pre ostrieľaných a dobre vybavených profesionálov. Kolmé steny, teploty hlboko pod nulou a nehostinné podmienky nevydrží hocikto. Mera s tým však nemala žiaden problém. S expedíciou splynula natoľko, že ju Američania prijali za svoju.

 

 

Wargowsky jej dokonca vo svojom stane vytvoril pelech, a tak mohli spať spoločne. Keď však dobrodruhov čakalo nebezpečné stúpanie, horolezci ju v záujme jej bezpečia priviazal v tábore. Mera však lano úspešne prehryzla a zakrátko bola opäť so skupinou, s ktorou prekonala všetky prekážky vrátane teplôt nižších ako -20 stupňov. „Nikdy som nebol na vrchole takéhoto miesta so psom,“ vyjadril sa Wargowsky.

 

 

Vedúci výpravy si ku psovi vytvoril taký citový vzťah, že si ho chcel so sebou vziať do Spojených štátov. Zákony mu to však neumožnili, a tak sa ho nakoniec ujal miestny člen expedície.

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies