Zdravotne postihnutí budú mať lepší prístup k internetovým službám

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 11:59 • 2 min
Zdravotne postihnutí budú mať lepší prístup k internetovým službám

BRATISLAVA - Ľudia so zrakovým a sluchovým postihnutím budú mať lepší prístup k internetovým službám orgánov a inštitúcií verejného sektora.

slovakia

left justify in out

Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia sa totiž dohodli na prvých pravidlách platných pre celú EÚ, ktoré pre osoby so zdravotným postihnutím umožnia lepší prístup k webovým sídlam a mobilným aplikáciám verejných inštitúcií ako správne orgány, súdy, policajné oddelenia, štátne nemocnice, univerzity či knižnice. Nové pravidlá budú mať členské štáty povinnosť implementovať do svojich národných legislatív. "Po štyroch rokoch, odkedy Komisia prišla s návrhom smernice, milióny Európanov so zdravotným postihnutím konečne nebudú pri prístupe k internetu diskriminovaní. V čase, keď je internet pre obyvateľov hlavným nástrojom komunikácie a vyhľadávania informácií, je tento nový nástroj EÚ nevyhnutným krokom k vytvoreniu skutočne inkluzívnej digitálnej spoločnosti," uviedla europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA).


Dohodu privítala Národná rada občanov so zdravotným postihnutím na Slovensku (NROZP), ako aj Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). "Mimoriadne vysoko si ceníme skutočnosť, že boli akceptované prakticky všetky požiadavky organizácií osôb so zdravotným postihnutím, ako je prístupnosť webových sídiel, mobilných aplikácií a zverejňovaných dokumentov, intranetu a extranetu, ako aj systému na monitorovanie a vymáhanie dodržiavania smernice. Veríme, že práve počas slovenského predsedníctva EÚ sa podarí smernicu schváliť Európskym parlamentom i Radou EU a následne ju čo najskôr transponovať do slovenskej legislatívy," konštatovala Michaela Hajduková z NROZP. Nová smernica podľa nej zásadne zlepší podmienky života osôb so zdravotným postihnutím vrátane ich vzdelávania, zamestnávania, komunikácie s verejnou správou, využívania verejných služieb, e-governmentu a e-comerce a taktiež zníži odkázanosť ľudí so zdravotným postihnutím na pomoc iných osôb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies