AKTUALIZÁCIA: V Českej republike sa zrazili vlaky! Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram

NETKY.SK • 4 August 2021, 12:10 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: V Českej republike sa zrazili vlaky! Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram

BRATISLAVA - Pri českej obci Milavče v okrese Domažlice sa dnes ráno zrazili dva osobné vlaky. Traja ľudia prišli o život. Naďalej prebieha vyšetrovanie nehody. Slovenská hlava štátu v telegrame vyjadrila v mene občanov Slovenskej republiky úprimnú sústrasť.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 4. júla 15:40

Kriminalisti nevylučujú, že pre zrážku vlakov pri Domažliciach začnú trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti.  Úsek trate, kde došlo k nešťastiu,  riadi dispečer na diaľku z pracoviska v Domažliciach. Jazda do jednotlivých úsekov sa podľa Správy železníc schvaľuje. Trať je vybavená reléovým zabezpečovacím zariadením, ktoré prostredníctvom elektrických obvodov zaisťuje voľnosť cesty či závislosť návestidiel na polohe výhybiek.  Železničná  inšpekcia stále vyšetruje presné príčiny nehody. Podľa hovorkyne inšpekcie Martina Drápala zatiaľ nie je jasné, či išlo o chybu rušňovodiča, dispečera, alebo zlyhanie techniky.

 

Prevádzka na trati Praha - Pzeň - Furt im Wald - Mníchov bude podľa webu Českých dráh prerušená zrejme do piatkového podvečera. Podľa Železničnej inšpekcie a ministra dopravy Karla Havlíčka rýchlik vošiel na úsek bez povolenia, presné príčiny zatiaľ nie sú známe. 

 

Vyslobodzovanie tretej obete bolo náročné. "Činnosť hasičov sa sústreďuje na vyslobodenie tretej mŕtvej osoby z lokomotívy expresu. Proces je náročný vzhľadom ku konštrukcii lokomotívy a miere jej poškodenia," uviedol hovorca hasičov Plzeňského kraja Petr Poncar, než sa im podarilo osobu z vlaku vytiahnuť. Zosnulého rušňovodiča z medzinárodného rýchlika  sa podarilo hasičom vyslobodiť približne o 14:15.

 

Pôvodná správa

Informuje o tom spravodajský portál TN.cz, podľa ktorého pri nešťastí zahynuli obaja strojvodcovia a jedna žena. Jedného zo strojvodcov predtým uvádzali ako nezvestného.

 

 


„Na výhybni Radonice sa zrazil expres smerujúci z Mníchova do Prahy s osobným vlakom idúcim z Plzne do Domažlíc,“ povedal pre TN.cz hovorca Drážnej inšpekcie Martin Drápal.

 


„Podľa našich informácií malo ísť o nepovolenú jazdu jedného z vlakov, prešiel návestidlo  Stoj . Všetko je predmetom vyšetrovania našich kolegov, nie je jasné, či išlo o chybu človeka alebo technickú závadu. Vlaky sa v tej výhybni bežne križujú, čo znamená, že na seba počkajú, minú sa na dvojkoľajovom úseku a pokračujú po jednokoľajovom.“ 

 

„Štyria ľudia sú ťažko ranení a 31 je zranených, ale mimo ohrozenia života,“ opísala pre TN.cz hovorkyňa záchranárov Mária Svobodová. Pri zásahu pomáhali záchranári z Prahy, Juhočeského kraja a z Nemecka.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Nehodu autobusu v Chorvátsku neprežilo 10 ľudí, 45 je zranených

Na miesto zamierili aj členovia posttraumatického tímu. „Obec poskytla ľahko zraneným a nezraneným zázemie v kultúrnom dome,“ povedal hovorca hasičov Petr Poncar. Momentálne prebieha vyšetrovanie. České dráhy spolupracujú s nezávislými vyšetrovacími orgánmi a taktiež vedú vlastné vyšetrovanie, aby presne určili příčinu zrážky. "Pozostalým a zraneným poskytneme maximálnu pomoc a odškodnenie," napísali České dráhy na sociálnej sieti.

 



Domažlická nemocnica pre nehodu prerušila operácie plánované na stredu. „Chceme byť pripravení a už teraz sme uvoľnili niektoré lôžka, ak by bolo potrebné hospitalizovať zranených. Všetkým dotknutým pacientom sa ospravedlňujeme. Nový termín s nimi začneme hľadať hneď od zajtra,“ informoval riaditeľ nemocnice Petr Hubáček. Do pol dvanástej nemocnica prijala deväť zranených cestujúcich, no očakáva príjem ďalších.

K zrážke sa vyjadril aj minister dopravy Karel Havlíček, podľa ktorého vlak Ex 351 prešiel návestidlo Stoj na výhybni Radonice na Domažlicku a zrazil sa s osobným vlakom: „Situácia je vážna, ruším všetok program a som na ceste na miesto nešťastia.“ 

 

 



Podľa predbežného odhadu Českých dráh (ČD) bude doprava na trati obmedzená až do pol siedmej večer, vzhľadom na rozsah nehody to však bude pravdepodobne trvať aj dlhšie. Podľa Drápala sa škody zrejme vyšplhajú do desiatok miliónov korún.

 

img

 

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes zaslala sústrastný telegram českému prezidentovi Milošovi Zemanovi v súvislosti s touto nehodou. Ako informoval jej hovorca Martin Strižinec, prezidentka v telegrame vyjadrila v mene občanov Slovenskej republiky úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona