Zdanenie zisku z nehnuteľnosti otvára otázku, čo s družstevným bytom

NETKY.SK • 6 September 2010, 07:32 • 2 min
Zdanenie zisku z nehnuteľnosti otvára otázku, čo s družstevným bytom

Zdanenie zisku z nehnuteľnosti otvára otázku, čo s družstevným bytom

slovakia

left justify in out

img

Prípadné zdaňovanie zisku z predaja nehnuteľností otvára otázku ako postupovať pri predaji darovaného alebo družstevného bytu. Ak vláda zruší doterajšie oslobodenie od dane, malo by sa to týkať iba predaja nehnuteľností nadobudnutých po 31. decembri 2010.
      "Vidíme otvorenú otázku oceňovania zdedených a darovaných nehnuteľností. Alebo napríklad predaj družstevného bytu, ktorý klient nadobudne za zostatkovú hodnotu napríklad 500 eur a napriek tomu, že v byte celý život žil a splácal ho družstvu, bude zdaňovať takmer celú sumu," vysvetľuje predsedníčka Asociácie realitných maklérov (ARM) a riaditeľka spoločnosti BOND Reality Daniela Danihel Rážová.
      Rovnako upozorňuje na to, že po zdanení rozdielu by klientom už nemuseli zostať prostriedky na kúpu novej nehnuteľnosti. "Mnohí klienti dnes predávajú nehnuteľnosť, lebo potrebujú kúpiť inú. Ak dnes lacnejšie predajú, lacnejšie kúpia. Ak však nehnuteľnosti v budúcnosti budú drahšie, lebo trhové ceny budú vyššie, po zdanení rozdielu klientom nemusia ostať financie na novú, v tom čase drahšiu nehnuteľnosť," predpokladá.
      Voči plánovaným zmenám rezortu financií sa po ich avizovaní vzniesla vlna kritiky. Minister Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) s ňou však nesúhlasí a nevidí dôvod na to, prečo by sa tento druh zisku zdaňovať nemal. Pripomína, že zdaňovaný je v súčasnosti aj bankový úrok na účtoch, kde si Slováci sporia peniaze.
      V súčasnosti sú príjmy takéhoto predaja oslobodené, ak ju daňovník nadobudol dedením, alebo v nej mal aspoň dva roky pred predajom trvalý pobyt, resp. ju mal vo vlastníctve minimálne päť rokov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies