Zbierku Múzea akadémie obohatil model žraloka z filmu Čeľuste

NETKY.SK • 8 Január 2016, 13:22 • 2 min
Zbierku Múzea akadémie obohatil model žraloka z filmu Čeľuste

BRATISLAVA - Zbierka Múzea americkej Akadémie filmových umení a vied v Hollywoode sa rozšírila o mechanický model žraloka, ktorý vytvorili pre snímku Čeľuste (1975).

slovakia

left justify in out

Rekvizitu v životnej veľkosti daroval múzeu istý Nathan Alden, ktorý ju získal od zábavného parku Universal Studios Hollywood, kde ju mohli návštevníci vidieť do roku 1990. Model sa zachoval ako jediný zo štyroch.

 


Režisér Steven Spielberg pomenoval žraloka Bruce podľa svojho právnika Brucea Ramera. O jeho výrobu sa postaral Joe Alves. Rekvizita je dlhá takmer osem metrov, hlava má hmotnosť viac ako 180 kilogramov a čeľuste majú šírku približne 150 centimetrov. Pre nakrúcanie vytvorili tri žraloky z gumy a latexu, ktoré sa však nezachovali. Štvrtý model zo sklolaminátu slúžil na propagačné účely. V múzeu akadémie bude najväčším artefaktom.


Snímku Čeľuste nakrútil spomínaný Spielberg podľa novely Petra Benchleyho. Vo filme si zahrali Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Murray Hamilton či Lorraine Gary. Filmu udelili Oscary za strih, zvuk a pôvodnú hudbu. Okrem toho mal aj nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší film. Za pôvodnú hudbu získal skladateľ John Williams aj Zlatý glóbus a ceny Grammy a BAFTA. Čeľuste sa dočkali niekoľkých pokračovaní. Ani jedno však už nerežíroval Spielberg.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies