Počuli ste už o klimatickej úzkosti? Majú ju aj deti

NETKY.SK • 23 Júl 2022, 08:00 • 2 min
Počuli ste už o klimatickej úzkosti? Majú ju aj deti

Klimatické zmeny, roztápanie ľadovcov, extrémne výkyvy počasia a produkcia stále väčšieho množstva odpadu vedie u niektorých ľudí k tzv. klimatickej úzkosti. Prejavuje sa smútkom, obsesívnym myslením, strachom o budúcnosť, tlakmi na hrudi a bolesťami hlavy.

slovakia

left justify in out

Najmladšia generácia vníma ochranu životného prostredia a problematiku odpadov ako hru. A presne takýmto spôsobom je potrebné jej očistu planéty prezentovať. Pokiaľ ide o mládež, u nich sa už klimatická úzkosť dostavuje. Niektoré mladé ženy sa dokonca nechcú stať matkami. Je za tým nielen obava o budúcnosť dieťaťa, ale tiež uhlíková stopa, ktorú človeka na planéte zanecháva.

 

img

 

Je nepopierateľné, že mladá generácia je na témy súvisiace so životným prostredím oveľa citlivejšia ako generácia jej rodičovstarých rodičov. Napokon, dôsledky klimatických zmien dnes pociťujeme viac ako kedysi. Odpad je poklad je prvý eko muzikál, ktorý upozorňuje a hravou formou približuje deťom a študentom problematiku životného prostredia.

 

 

Ukážme deťom, ako môžu chrániť životné prostredie

 

img

 

„Deti a mládež sú omnoho vnímavejšie k potrebe ochrany životného prostredia. Stále častejšie sa objavujú medzi mladými ľuďmi témy spojené s environmentálnym zdravím a úzkosťou. Tieto obavy sú opodstatnené a my dospelí by sme ich nemali brať na ľahkú váhu. Mali by sme si z detí a ich potreby chrániť životné prostredie brať príklad. Aktivity, do ktorých sa zapájame a ktoré prinesú zlepšenie stavu životného prostredia na našej planéte, pomôžu odstrániť ich strach z budúcnosti,“ hovorí Bohumila Tauchmannová, autorka jedinečného projektu spoločenskej zodpovednosti Odpad je surovina, ktorého súčasťou je unikátny eko muzikál Odpad je poklad.

 

img

 

Kouč a mentor v oblasti osobnostného rozvoja s viac ako 25-ročnými skúsenosťami Andy Winson hovorí, že deti a mladá generácia majú lepšie poznatky ako staršia generácia, ktorá nebola tak vedená k ochrane životného prostredia.

 

„Aj environmentálna úzkosť sa prejavuje viac u nich, pretože s danými informáciami nevedia pracovať a nedokážu sami oddeliť to, čo je deje okolo nich, od toho, čo sa deje v nich.“

 

Najbližších niekoľko rokov bude pre ľudstvo kritických. Ak nedosiahneme nasledujúce tri roky stav globálneho poklesu skleníkových plynov, nepodarí sa nám neprekročiť celkové oteplenie planéty o 1,5 stupňa. Aj to je jedno z nedávnych vyhlásení najnovšej správy Medzinárodného panelu o zmene klímy (IPCC).

 

Učme deti o životnom prostredí hrou

 

Ambíciou unikátneho eko muzikálu Odpad je poklad je priblížiť odpad ako recyklovateľnú surovinu, žiakom, študentomneskôr aj ich rodičom, po celom Slovensku.

 

img

 

„Škola hrou je účinná metóda učenia, ktorá je blízka detskému naturelu. Práve takýto cieľ sme sledovali, keď sme spojili vzdelávanie s umením a vytvorili vzdelávací muzikál Odpad je poklad. Muzikál je zameraný na oblasť odpadového hospodárstva v spojitosti s ochranou životného prostredia. Je to zážitkové vzdelávanie, ktoré by malo zasiahnuť do budovania mentálnej výbavy ďalších generácií v prospech udržateľného rozvoja a ochrany životného prostredia,“ predstavuje zámer muzikálu jeho autorka Bohumila Tauchmannová.

 

Muzikál a jeho online forma bol uvedený do života 1. júna tohto roka a odvtedy už zarezonoval na viacerých školách. Svoju skúsenosť s reakciami detí približuje Michal Sebíň, riaditeľ spoločnosti Natur-Pack, a. s., ktorá je odborným garantom projektu.

 

 img

 

„Mal som možnosť pozrieť si muzikál spolu s druhákmi na základnej škole a presvedčil som sa, že deti živo reagovali na jeho obsah. Niektoré si pospevovali refrény pesničiek spolu so spevákmi počas premietania a iné muzikál rozospieval a roztancoval. Následne sme spolu hovorili o témach, ktoré muzikál nastolil. Navštívili sme tiež triediacu linku a hovorili o význame triedenia, recyklácie odpadu a potrebe predchádzania tvorby odpadu. Takto sme mali možnosť zopakovať si to, o čom nás učil muzikál.“   

 

img

 

 

„Hravá forma je zábavná, uvoľňujúca a najmä vyvoláva emócie. A tie spúšťajú v tele procesy, ktoré dokážu ovplyvniť to, že si to zapamätáme. Ak je hra súčasťou pútavého príbehu a vtiahne nás do deja, tak nás dokáže vytvorené posolstvo zasiahnuť aj na celý život. Či už pozitívne alebo negatívne,“ konštatuje Andy Winson.

 

Spoločne môžeme zmeniť svet k lepšiemu

 

Muzikál Odpad je poklad v sebe nesie nielen edukačnú rovinu, ale aj rovinu spoločenskej zodpovednosti a môžeme ho označiť ako inovatívny projekt slúžiaci verejnému záujmu. Čo môže muzikál v deťoch zmeniť a v čom ich utvrdiť?

 

„Dôležitá zmena môže nastať v nadobudnutí istoty, že spoločne môžeme zmeniť svet k lepšiemu. A tiež, že ak budeme k planéte zodpovední, nemusíme mať strach o budúcnosť,“ hovorí Bohumila Tauchmannová. Michal Sebíň dodáva, že takýmto zaujímavým spôsobom si žiaci a študenti ľahšie zapamätajú, prečo sa majú správať k odpadu ako k vzácnej surovine.

 

img

 

„Utvrdia sa aj v tom, že má zmysel upozorňovať okolie, že triediť a recyklovať odpad je veľmi dôležité, ak chceme, ako sa spieva v muzikáli, mať planétu v pohode.“  

 

Podľa slov Andyho Winsona môže muzikál pomôcť deťom vytvoriť triezvy pohľad na problematiku, ktorá sa dnes už dotýka každého z nás: „Sú však dva extrémy. Prvým je ‚Je mi to jedno, čo sa okolo mňa deje a flegmaticky pred tým zatváram oči.‘ Druhým extrémom je, že sa začnú trápiť, zosobňovať si to, čo sa deje, a vytvoria si tak enviromentálnu úzkosť.“

 

Ani jeden extrém nie je podľa jeho vyjadrenia správny, pretože neprospieva a nepomáha nikomu. „Preto muzikál ukáže polohu niekde medzi – zaujímaj sa, nebuď ľahostajný k tomu, čo sa deje okolo teba, nauč sa veci ovplyvňovať, nielen konzumovať a nezosobňuj  si to, ale udržiavaj si triezvy pohľad,“ dodáva Andy Winson.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ Vznikol nový muzikál pre deti o recyklácii odpadkov

 

 
                                                                                                         

                                                            

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies