Obrovský požiar v kanadskom Fort McMurray zrejme nespôsobil blesk, vyšetrujú podpaľačstvo

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 12:59 • 2 min
Obrovský požiar v kanadskom Fort McMurray zrejme nespôsobil blesk, vyšetrujú podpaľačstvo

EDMONTON - Ničivý lesný požiar v okolí kanadského mesta Fort McMurray v provincii Alberta pravdepodobne nespôsobil blesk, ako sa to pôvodne predpokladalo.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovatelia sa teraz prikláňajú k záveru, že išlo o dôsledok "ľudskej činnosti". Zatiaľ však nie je jasné, či išlo o zámerné podpaľačstvo, informovala kanadská televízia CBC News.

 

Požiar s označením MWF-009, ktorý Kanaďania neformálne nazývajú Šelma (The Beast), sa v dôsledku suchého a veterného počasia začal rýchlo šíriť začiatkom mája tohto roku z epicentra v blízkosti Fort McMurray. V meste a jeho okolí padlo za obeť plameňom 590.000 hektárov lesov. Požiare sa následne rozšírili aj do neobývaných oblastí a sužujú už aj susednú provinciu Saskatchewan.

 

Takmer 80-tisícový Fort McMurray, ležiaci v oblasti ropných pieskov, bol úplne evakuovaný začiatkom mája. Po ústupe požiarov sa väčšina obyvateľov mohla začať vracať do svojich domovov. Niekoľko štvrtí však bolo takmer úplne zničených a kontaminovaných chemickými látkami.

 

Plamene sa podarilo dostať pod kontrolu najmä vďaka daždivému počasiu a úsiliu požiarnikov.

Provinciálni vyšetrovatelia už vylúčili, že by požiar vznikol po zásahu blesku a ako najviac pravdepodobnú príčinu uvádzajú ľudskú aktivitu. Zatiaľ však nie je jasné, či išlo o trestný čin podpaľačstva.

 

Polícia sa preto obrátila so žiadosťou o pomoc na verejnosť a svedkov, ktorí by mohli v tomto smere poskytnúť užitočné informácie. Výzva sa v prvom rade vzťahuje osoby, ktoré sa medzi 29. aprílom a 5. májom pohybovali v rekreačnej oblasti Horse River Trail, obzvlášť vyhľadávanej turistami a štvorkolkármi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies