Na Slovensku končí núdzový stav! Zákaz vychádzania sa ruší dnešnou polnocou!

NETKY.SK • 14 Máj 2021, 15:29 • 2 min
Na Slovensku končí núdzový stav! Zákaz vychádzania sa ruší dnešnou polnocou!

BRATISLAVA – Vláda sa dnes dohodla o zrušení núdzového stavu. Končí sa odbitím dnešnej polnoci.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizované 14. mája 17:52

 

Ako na tlačovej besede uviedol premiér Eduard Heger, na Slovensku končí núdzový stav od soboty (15. mája) a teda aj zákaz vychádzania, zhromažďovania sa či vystevať na dovolenku do zahraničia. Naďalej však v krajine platí mimoriadna situácia. 

 

„Sľúbili sme vám, že nebude trvať ani o minútu dlhšie ako je to nevyhnutné potrebné a tento sľub sme práve teraz spnili a preto sme núdzový stav ukončili, je to spoločné víťazstvo," povedal premiér Eduard Heger.

 

 „Je to spoločné víťazstvo všetkých občanov SR. Všetkých tých, ktorí boli zodpovední,“ skonštatoval Heger. Zároveň verejnosť vyzval, aby sa ľudia nechali zaočkovať, aby sa v krajine podarilo vytvoriť kolektívnu imunitu.

 

 

„Urobme to pre svoje zdravie, zdravie svojich blízkych a zdravie Slovenska,“ uviedol premiér. Keďže parlament dnes schválil novelu zákona o hospodárskej mobilizácii prezidentka Zuzana Čaputová ho už stihla podpísať, núdzový stav sa môže skončiť. Pôvodne mal platiť do 18. mája. 

 

Podpredsedníčka vlády a ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) povedala, že zrušenie núdzového stavu znamená aj zrušenie zákazu zhromažďovania a stretávania sa.

 

"Zrušenie núdzového stavu je naše spoločné víťazstvo, odmena za zodpovednosť a dodržiavanie opatrení," uviedla Remišová. Verejnosť vyzvala, aby sa nechala zaočkovať, pretože to je jediná cesta, ako poraziť pandémiu koronavírusu.  

 

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) uviedol, že vďaka zodpovednosti občanov nastala situácia, aby sa mohlo pristúpiť k zrušeniu núdzového stavu. 

 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa poďakoval všetkým zdravotníkom v prvej línii, ktorí za doterajšiu prácu v čase pandémie koronavírusu. Tiež vyzval všetkých, ktorí ešte stále váhajú nad očkovaním, aby tak urobili.

 

img

 

"Verím, že reči o masovom odchode zdravotníkov sa nepotvrdia. Vydržte dovtedy, pokým pandémiu neporazíme. Ja ako minister zdravotníctva urobím všetko preto, aby sa vaše podmienky pre prácu zlepšili. Takisto aj vaše platové podmienky či spoločenský status. Veľká vďaka aj občanom, ktorí dodržiavali opatrenia. Ešte však nie je koniec. Naďalej treba sledovať vyhlášky hlavného hygienika, správať sa podľa nich, rešpektovať covid automat a touto cestou verím, že počas najbližších dní sa situácia nezhorší," uviedol Lengvarský. 

 

Núdzový stav platil na Slovensku od 1. októbra minulého roka, odkedy ho vláda naustále predlžovala o 45. Naposledy vláda predlžoval núdzový stav koncom apríla. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona