Zatvorené obchody v nedeľu sú v súlade s platnou legislatívou, tvrdí ÚVZ

NETKY.SK • 16 Jún 2020, 09:25 • 2 min
Zatvorené obchody v nedeľu sú v súlade s platnou legislatívou, tvrdí ÚVZ

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) k tvrdeniam o neprimeranosti opatrenia, ktorým zakázal nedeľný maloobchodný predaj uviedol, že opatrenia ÚVZ pri ohrození verejného zdravia sú vydávané v súlade s platnou legislatívou.

slovakia

left justify in out

Konkrétne so zákonom o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia na základe záverov odborného konzília, ktoré pravidelne sleduje a vyhodnocuje epidemiologickú situáciu, ako aj primeranosť opatrení. O tom v utorok informoval Marek Eliáš z komunikačného referátu ÚVZ SR.

 

Hygienicko-sanitačný plán
Každá potravinárska prevádzka musí mať podľa ÚVZ SR aj počas obvyklej situácie v rámci vlastnej dokumentácie HACCP (Systému analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov) alebo dokumentácie správnej výrobnej praxe vypracovaný aj hygienicko-sanitačný plán podľa typu, veľkosti prevádzky a podobne.

 

img


"Celý proces sanitácie si vyžaduje profesionálny prístup a dostatok času na realizáciu, čo nie je možné v bežné pracovné dni zabezpečiť. V súčasnej epidemiologickej situácii je potrebné týmto postupom venovať náležitú pozornosť, ktorá zahŕňa aj zvýšenú frekvenciu sanitačného dňa. Bežne podľa prevádzkového poriadku zariadenia sa sanitačný deň vykonáva jedenkrát za mesiac, eventuálne podľa charakteru práce alebo potreby aj častejšie. Súčasná situácia si vyžaduje častejšiu realizáciu sanitačného dňa," ozrejmil v stanovisku ÚVZ SR Marek Eliáš.

 

Prečo práve nedeľa?
Na otázku, prečo je ako sanitárny deň v aktuálnej situácii plošne určená nedeľa ÚVZ uviedol, že nemálo prevádzok je aj v obvyklej situácii počas tohto dňa zatvorených, respektíve má výrazne obmedzené otváracie hodiny.

 

"Epidemiológom preto prišlo v aktuálnej situácii ako prijateľné riešenie stanoviť sanitárny deň na nedeľu," dodal Marek Eliáš.

 

img


Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) svojím stanoviskom reagoval na pondelňajšiu výzvu troch poslancov NR SR Ondreja Dostála (predseda OKS, klub SaS), Radovana Kazdu (člen OKS, poslanecký klub SaS) a Jána Benčíka (poslanecký klub Za ľudí), ktorí sa obrátili na hlavného hygienika Jána Mikasa, aby ho upozornili na možnú protiústavnosť opatrenia ÚVZ SR, ktorým zakázal nedeľný maloobchodný predaj.

 

Práve z dôvodu protiústavnosti tohto nariadenia poslanci požiadali Jána Mikasa, aby zákaz nedeľného predaja zrušil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies