Zatknutie ruskej špiónky Chapmanovej urýchlil jej telefonát s otcom

NETKY.SK • 12 Júl 2010, 12:06 • 2 min
Zatknutie ruskej špiónky Chapmanovej urýchlil jej telefonát s otcom

Zatknutie ruskej špiónky Chapmanovej urýchlil jej telefonát s otcom

slovakia

left justify in out

Telefonát ruskej špiónky Anny Chapmanovej jej otcovi, ktorý bol údajne agentom sovietskej KGB, urýchlil zatknutia ruských agentov v USA. Informoval dnes o tom britský denník Daily Telegraph na svojej internetovej stránke.
      Otec Chapmanovej v súčasnosti pracuje na ruskom ministerstve zahraničných vecí v Moskve a dcéra mu telefonovala 26. júna, čo očividne monitorovala americká strana, uviedli nemenované zdroje americkej justície a spravodajských zložiek pre denník Washington Post.
      Chapmanovú a deväť ďalších osôb v USA zatkli a obžalovali zo špionáže. Keď sa priznali, americké úrady ich minulý týždeň vymenili za štyroch Rusov odsúdených za špionáž v prospech Západu.
      Americkí predstavitelia trvajú na tom, že ruskej špionážnej sieti v USA sa nikdy nepodarilo odovzdať nijaké utajované informácie, hoci v krajine pôsobili viac ako desaťročie.
      S prípravou na zatknutie štyroch manželských párov, Chapmanovej a Michaila Semenka sa začalo už v polovici júna. FBI ich monitorovala roky. Semenko bol však v USA len niekoľko mesiacov.
      Súčasťou plánu bolo naviesť pomocou nasadených informátorov FBI Champanovú a Semenka na to, aby urobili kroky, na základe ktorých by ich bolo možné obviniť nielen z tajnej komunikácie s ruskou stranou. Chapmanovej telefonát nasledoval po znepokojujúcom stretnutí s informátorom FBI.
      Bolo to tiež tesne pred cestou ďalšieho z ruských agentov - Richarda Murphyho - do Moskvy, kde mal absolvovať konzultácie so svojimi nadriadenými v sídle ruskej rozviedky (SVR).
      FBI vedela, že Murphy najprv chce ísť do Francúzska a potom do Ruska, ako to už urobil na podobnej ceste, na ktorej ho americkí agenti sledovali. Obávali sa však, že SVR zalarmoval Chapmanovej telefonát a už by mu nedovolili sa vrátiť.
      Boli tiež obavy, že ruská strana by mohla varovať iných agentov v Spojených štátoch, aby opustili krajinu, alebo hľadali útočisko na ruských diplomatických misiách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies