Zaorálek: EÚ sa zhoduje na zachovaní spoločného postoja k dianiu na Ukrajine

NETKY.SK • 6 Február 2017, 17:33 • 2 min
Zaorálek: EÚ sa zhoduje na zachovaní spoločného postoja k dianiu na Ukrajine

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí EÚ majú spoločný postoj k dianiu na Ukrajine. Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek to uviedol v rámci dnešného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Zaorálek skonštatoval, že Rada ministrov sa zhodla na tom, že EÚ musí zostať aj naďalej plne angažovaná na Ukrajine a nesmie obmedziť svoju rolu, ktorú tam teraz má. Zdôraznil, že základným "pôdorysom" európskej pozície je rešpektovanie minských dohôd.

 

"Naplnenie minských dohôd je jedno z najlepších kritérií posudzovania situácie na Ukrajine," spresnil Zaorálek, podľa ktorého je EÚ znepokojená najnovšou eskaláciou napätia v Donbase. Dodal, že momentálne je síce situácia pokojnejšia, ale pre EÚ by bolo veľmi zlé, ak by nedošlo k výraznému posunu na oboch stranách a ak by sa napätie ďalej vyhrotilo.

 

Viacerí európski diplomati dnes v Bruseli vyzvali na vyvinutie väčšieho nátlaku na Rusko, aby sa situácia na východe Ukrajiny upokojila. Na to upozornil aj Zaorálek, podľa ktorého by takýto prístup nemala zmeniť ani nová administratíva USA, ktorá chce podľa doterajších náznakov zachovať kontinuitu v americkej politike voči Ukrajine.

 

"Pre posudzovanie situácie na Ukrajine je dôležité, aby sa skončil ruský vplyv na Ukrajine, ovplyvňovanie diania, popieranie územnej integrity, a aby bolo umožnené Ukrajine ovládať svoje hranice a mať nad nimi kontrolu. To sú podmienky, aby sme mohli povedať, že situácia na Ukrajine dosiahla posun," upozornil šéf českej diplomacie.

 

Zaorálek zároveň pripomenul, že EÚ si zachovala jednotný postoj aj v otázke reforiem na Ukrajine. Ocenil pokrok, ktorý Kyjev urobil pre splnenie podmienok vízovej liberalizácie, a upozornil, že stále sú aj nedostatky v oblasti reforiem, tie však za súčasnej situácie v tomto štáte nie je ľahké vykonávať tak, aby sa dosiahlo udržanie ekonomického vývoja a stability.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies