Zaorálek: EÚ má obavy o snahy Ruska o územné prepojenie s Krymom

NETKY.SK • 17 November 2014, 18:29 • 2 min
Zaorálek: EÚ má obavy o snahy Ruska o územné prepojenie s Krymom

BRUSEL - Konštantne dochádza k porušovaniu minskej dohody, kontrola hraníc medzi Ukrajinou a Ruskom nefunguje a je tu možné riziko, že sa proruskí povstalci pokúsia získať pevninské spojenie s Krymom. Uviedol dnes šéf českej diplomacie Ľubomír Zaorálek v rámci rokovania Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí Českej republiky pripomenul nespokojnosť európskych diplomatov s tým, že dohoda z Minska, ktorá mala zaručiť prímerie a kontrolu situácie na východe Ukrajiny, je pravidelne pošliapavaná. Strieľa sa na dróny nad kontrolovaným územím, čo znemožňuje stráženie ukrajinsko-ruských hraníc a účinne kontrolovať prevádzku na hraniciach a to, čo sa tam deje.
     

"Žiadna spokojnosť s tým ako sa dodržiava prímerie nie je. Naopak, stále tam umierajú ďalší ľudia, situácia nie je dobrá," skonštatoval Zaorálek. 
     

Podľa jeho slov nemožno hovoriť o ruskej invázii na ukrajinskom území, ale v EÚ vládne obava, že Rusko bude mať záujem získať pevninské prepojenie s Krymom, čo by strategicky pre Rusko bolo významné, z hľadiska Ukrajiny a únie je to však neprijateľné. 
     

Zaorálek naznačil, že je úlohou európskych diplomatov, aby o takejto možnosti rokovali a snažili sa takémuto vývoju zabrániť.
     

V súvislosti so správami o kolónach vozidiel s neoznačenou vojenskou technikou a vojakmi smerujúcimi cez hranice na územia proruských povstalcov, Zaorálek uviedol, že to vyzerá ako nejaká príprava alebo to môže byť prejav hrozby. 

     

"Musíme hľadať situácie ako to riešiť diplomatickou cestou, hľadať spôsob ako dostať obe strany k rokovaciemu stolu, aby sa začalo realizovať to, čo bolo pôvodným cieľom Minskej dohody," upozornil Zaorálek.
     

Zároveň poprel, že by sa európski diplomati zaoberali novými ekonomickými sankciami voči Rusku, to bude skôr prípad pre premiérov a prezidentov členských krajín na decembrovom summite EÚ. Dnešné rokovanie ministrov sa podľa neho zameria skôr na sankcie pre fyzické osoby, konkrétne na tých, čo najviac profitujú z nezákonných volieb v Doneckej a Luhanskej oblasti, na území, ktoré sa vymyká vplyvu vlády v Kyjeve a územnej celistvosti Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies